Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nytt pris för regissörer delas ut på måndag

Nytt pris för regissörer delas ut på måndag

Axel Diedrichs | Nyhet
30 november 2018
Axel Diedrichs | Nyhet
30 november 2018

På måndag delas det allra första Falstaff-priset ut. 

Falstaff-prisets syfte är att inspirera regibegåvningar inom film, teater eller opera till fortsatt skapande. I år går priset till två regissörer inom film respektive teater. De båda pristagarna mottar en prissumma om 300 000 kronor vardera.

Prisutdelningen sker på Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82 i Stockholm, måndag 3 december kl 13:30. 

Det är den nybildade stiftelsen Falstaffs styrelse som utser pristagarna:

– Det har varit ett mycket inspirerande – men också svårt – uppdrag att utse de två första Falstaff-pristagarna. Det är extra roligt att priset ska gå till regissörer som är i början av sin karriär och har många verksamma år framför sig. Jag ser fram emot våra pristagares kommande alster med stor förväntan, säger Falstaff-stiftelsens styrelseledamot Inga-Britt Ahlenius, hedersdoktor vid Lunds universitet och Kungliga Tekniska Högskolan, tidigare budgetchef i finansdepartementet, general­direktör för Riksrevisionsverket, Undergeneralsekretetare i FN.

– Jag kan inte annat än instämma med Inga-Britt, säger säger Nils Spangenberg, styrelseledamot i Falstaff-stiftelsen, konstnärlig ledare och vd vid Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademien, verksam som regissör vid många svenska operascener och som pedagog vid de högre musik- och operautbildningarna, och fortsätter:

– Det är ett mycket givande uppdrag att få möjlighet att stödja och stimulera regibegåvningar.

Styrelsen består, förutom Inga-Britt Ahlenius och Nils Spangenberg, av Magnus Florin – författare, kulturskribent och dramaturg vid Dramaten, tidigare chef för Radioteatern vid Sveriges Radio och Jan Göransson – presschef på Svenska Filminstitutet, ordförande för Filmpublicisternas förening, filmvetare, tidigare filmrecensent.

MER LÄSNING:

Filmtips 2021