Nya i Svenska Hjältar-juryn: Shima Niavarani och Marika Carlsson

Nya i Svenska Hjältar-juryn: Shima Niavarani och Marika Carlsson

Axel Diedrichs
Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 19:03 | Publicerad 17 september 2019 kl. 12:09

Nyinstiftade priser för i år är Årets medborgare och Årets svenska hjälte i världen.

I december är Aftonbladets Svenska Hjältar tillbaka för trettonde året i rad. En gala som går ut på att berätta om och hylla vanliga människor som gjort skillnad i vardagen. Nyinstiftade priser för i år är Årets medborgare och Årets svenska hjälte i världen. Två nya namn har också tagit plats i galans jury, skådespelaren Shima Niavarani och komikern Marika Carlsson.

– Det här är det finaste uppdrag man kan ha, säger juryns ordförande Peter Settman. 

Svenska folket har nominerat sina hjältar och en namnkunnig jury med programledaren Peter Settman i spetsen har utsett hjältarna i sju kategorier. I år har över 5 000 förslag på kandidater skickats in, något av ett rekord, och juryn har haft ett digert jobb att välja de sju hjältedåd som ska hyllas och premieras på den tv-sända galan från Cirkus i Stockholm i december på TV3, Viafree och Viaplay.

– En hjälte behöver nödvändigtvis inte vara stark eller snabb, men det är en person som agerar och hjälper behövande. Jag är glad och hedrad över att få vara med i Svenska Hjältar-juryn och att få ta del av alla dessa fantastiska hjälteinsatser, säger skådespelaren Shima Niavarani som är ny i juryn för i år.

Förutom Niavarani är även komikern Marika Carlsson ny i juryn som leds av ordförande Peter Settman. I juryn sitter ävenMicael Bylén, överbefälhavare, Anders Bagge, musikproducent, Lill Lindfors, artist, Thomas Fogdö, f d utförsåkare, Margaux Dietz, influencer, Pär Johansson, teaterproducent, Quincy Jones III, musikproducent och Sarah Dawn Finer, artist.

– I en tid av avskärmning, där vi mycket är i vår egen bubbla, ser vi inte alltid medmänniskor som behöver hjälp. Därför är det en stor ära att få ta del av alla hjälteberättelser och hylla de människor som agerat. Jag är otroligt imponerad av de nominerade, framför allt de som kämpar år efter år för behövande, säger Sarah Dawn Finer.

Hjältar utses i sju kategorier: Årets livräddareÅrets medborgareÅrets ungdomshjälteÅrets skyddsängelÅrets vårdhjälteÅrets medmänniska och Årets svenska hjälte i världen.

– För Aftonbladet är vår Svenska Hjältar-journalistik viktig året om. De starka berättelserna om människor som verkligen gör skillnad, ofta utan att någon bett dem, väcker både hopp och ett enormt engagemang hos våra läsare. Därför är galan en av årets höjdpunkter, där vi under en kväll får chansen att både hylla insatserna och möta dessa fantastiska hjältar, säger Lena K Samuelsson, Aftonbladets publisher.  

Galan på Cirkus i Stockholm sänds på TV3, Viafree, Viaplay och aftonbladet.se i december. Svenska Hjältar hyllar under hela året människor som gjort avgörande insatser i vardagen genom journalistik i Aftonbladet, på Svenska Hjältar-sajten samt i radio på RIX FM och på streamingtjänsten Viafree.

– Vi är väldigt stolta över den succé Svenska hjältar-galan var förra året och visar på kraften i att vi kan engagera publiken på alla våra plattformar. Vi ser fram emot att höja ribban ytterligare i år, säger Filippa Wallestam, VD för Nordic Entertainment Group i Sverige.

Aftonbladet och Nordic Entertainment Group har sedan tidigare ett samarbete kring Aftonbladet Morgon, som sänds live varje morgon på TV3 samt det Kristallen-vinnande granskningsprogrammet 200 sekunder på Viafree och aftonbladet.se.

NÄSTA ARTIKEL