Se trailern till The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

Nya Hunger Games-filmen sågas hårt: "löjlig"

Eric Diedrichs
10 november 2023 kl. 14:11

Hårda bud från internationella kritikerkåren – men alla är inte eniga

Nästa vecka är det premiär för den nya Hunger Games-filmen "Songbirds and snakes". Nu har de första recensionerna kommit och kritikerreaktionerna sträcker sig från brutala till hyllande.

Med Jennifer Lawrence i spetsen och stjärnor som Woody Harrelsson, Stanley TucciLiam Hemsworth, Donald Sutherland och den ständigt saknade Philip Seymour Hoffman på rollistan blev filmatiseringen av Suzanne Collins bokserie en internationell megasuccé.

I fyra filmer signerade Francis Lawrence fick vi följa med på Katniss Everdeens kamp mot styret i en framtidsvärld där de blodiga Hungerspelen är en årlig höjdpunkt. Nästa vecka är det dags att återvända till Panem i prequelfilmen The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes.

Songbirds and Snakes
Rachel Zegler och Tom Blyth. Foto: Nordisk Film

Nya Hunger Games-filmen sågas hårt…

För regin står återigen Francis Lawrence, men på rollistan ser vi nya namn som Rachel Zegler, Tom Blyth och Viola Davis. Om filmen lyckas återskapa sina föregångares kommersiella framgångar återstår att se, men nu har de första kritikerreaktionerna landet och de går från att vara brutala till att hylla filmen.

The Guardian (1 av 5): "Intresset, dramatiska momentumet och energin har helt ärligt löpt ut, och allt vi har är löjliga dräkter, hallucinogena frisyrer och actionscener utan någon som helst spänning."

The Film Verdict (1 av 5): "Denna tröttsamma, utdragna prequel ger inte mycket nytt ljus över Hunger Games-universumet."

The Telegraph (2 av 5): "Hunger Games-prequelen slungar oss tillbaka till det futuristiska riket Panem – men misslyckas med att leva upp till franchisens tidigare filmer."

Även Variety ger filmen 2 av 5 och poängterar att filmens sista timma helt enkelt inte flyger.

…men det finns också positiva röster

Men det är inte alla kritiker som delar samma negativa bild. På Rotten Tomatoes har den 66 procent i betyg och 54 av 100 av i snittbetyg på Metacritic som sammanslår engelskspråkiga tidskrifter. Även om de flesta verkar ha landat på en tvåa eller trea i betyg, finns det de som hyllar filmen.

Screen Rant skriver att filmen är "ett värdigt tillskott" till Hunger Games-sagan och hyllar rollprestationerna. IndieWire delar ut en fyra i betyg och beskriver den som "betydligt mer intim och grundad" än tidigare Hunger Games-filmer. Positiva är även IGN som ger filmen 7 av 10 i betyg. De skriver att filmen "fungerar som en trogen adaption av Suzanne Collins roman" men tycker samtidigt att den "faller platt" när det kommer till att gestalta "den labyrint av manipulationer och känslor som utgör huvudkaraktärernas dämda förhållande".

Hur "The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes" mottags av svenska kritiker får vi veta nästa vecka. Filmen har premiär den 17 november.

NÄSTA ARTIKEL