Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Ny svensk skräckserie på Viaplay

Ny svensk skräckserie på Viaplay

Sebastian Håkansson | Nyhet
18 februari 2019
Sebastian Håkansson | Nyhet
18 februari 2019

Viaplay

Med den nya serien "Cryptid" bryter Nordic Entertainment Group ny mark på Viaplay. Detta kommande Viaplay Original är det första av streamingstjänstens serier i genren ungdomsskräck och dessutom i kortare format. Inspelningen av "Cryptid" inleds i augusti, produceras av svenska Dramacorp och har planerad premiär på Viaplay över hela Norden i början av nästa år.

Mörkstad är en ödslig och vanligtvis händelselös stad på den svenska landsbygden, men lugnet bryts plötsligt när en elev på den lokala gymnasieskolan dör på ett oförklarligt och bisarrt sätt, mitt i skolkorridoren. Ingen vet varför och det visar sig snart vara bara början på något ännu värre. En ond kraft som livnär sig på ungdomars mardrömmar och rädslor har väckts till liv och hotar skoleleverna. Oron sprider sig bland invånarna – vad är det egentligen som händer?

6 kommande skräckfilmer du inte får missa.

Viaplays nya originalserie med arbetsnamnet Cryptid är ett nagelbitande skräckdrama i kortformat med tio avsnitt á 22 minuter där vi får följa en grupp gymnasieungdomar och ämnen som kärlek, sex och relationer tas upp. Inspelningen påbörjas i augusti i Finland och beräknas ha premiär i början av 2020 på Viaplay.

– Det känns roligt att kunna erbjuda ett svenskt ungdomsdrama med internationell klass. Cryptid är en hybrid mellan den klassiska dramaserien med mycket känslor och relationer och ren horror. Den representerar en typ av original som vi länge letat aktivt efter och vi är otroligt glada att Cryptid blir det första Viaplay-originalet ut i denna kategori, säger Fredrik Ljungberg, programdirektör på Viaplay hos NENT Group.

Serien bygger på en originalpitch av den internationellt erkända serieförfattaren Sylvain Runberg som 2011 vann silver på International Manga Award. Runbergs böcker har översatts till 15 olika språk och sålt över en miljon i upplagor världen över. Cryptid utvecklas i ett manusrum lett av ungdomsförfattaren Anna Jakobsson Lund.

Cryptid produceras av Hadis Jabbari (Advokaten) för svenska Dramacorps. Exekutiva producenter är Patrick Nebout (Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Midnattssol) och Mia Sohlman (Blue Eyes). Daniel di Grado(Jordskott, Hidden, Alena) och David Berron (Hidden, Svartsjön) står för regin.

Cryptid är en sexig och läskig ungdomsthriller i high school-miljö med en övernaturlig twist. Det är en helt ny genre som vi kallar Nordic Comic Noir. Definitivt inte som den klassiska Nordic Noir vi är vana vid att se. Cryptid är en färgstark och läskig serie som inte liknar någon annan i sitt slag, säger Patrick Nebout, exekutiv producent på Dramacorp.

"Cryptid" är ett Viaplay-original i tio delar med planerad premiär våren 2020 över hela Norden.

NÄSTA ARTIKEL