Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Ny ljuddesign ska förstärka filmupplevelsen hos döva

Ny ljuddesign ska förstärka filmupplevelsen hos döva

August Klittmar | Nyhet
01 november 2018
August Klittmar | Nyhet
01 november 2018

Ljuddesignern Per Sundström och Samsung har ett väldigt spännande projekt på gång – Som förändrar de dövas upplevelser av film.

I och med ett spännande nytt ljudprojekt har företaget Samsung, med hjälp av prisbelönta ljuddesignern Per Sundström, lyckats skapa ett ljudspår som ska kunna upplevas av döva.

Samsung har tillsammans med Per Sundström utgått från den hyllade skräckfilmen Låt den rätte komma in (2008), som Sundström varit med och arbetat på som ledande ljuddesigner. När filmen i år firar sitt 10-årsjubileum har Sundström i samarbete med Samsung lyckats förändra ljudets design i filmen så att även döva ska kunna ta del av dimensionen som ljudet erbjuder.

För att möjliggöra för döva att ta del av ljudet i filmen, har man fokuserat på de lågfrekventa och starka basljuden. Ljud som har tillräckligt låg frekvens (Hz) och samtidigt har tillräckligt stark ljudnivå (dB) kan nämligen kännas i kroppen. Högfrekventa ljud kan exempelvis endast uppfattas av öronen. Därför har vissa basljud ändrats i filmen så att även döva ska kunna få en mer fullständig filmupplevelse.

– En referensgrupp av döva har utvärderat och hjälpt oss att tänka om i ljudläggningen. Existerande basljud har höjts och omarbetats och nya har lagts till vid vissa tillfällen. Dels för att förstärka chockeffekter som i filmen enbart redovisas med högfrekventa ljud, dels för att tillföra en obehagskänsla som för hörande redan finns i musiken, säger Per Sundström, ljuddesigner.

För att basen ska kännas kan det krävas en viss höjning av volymen vid uppspelning av filmen. Detta har man dock löst genom att justera allt annat ljud över 80 Hertz, exempelvis röster och musik. På så vis finns det inget som hindrar döva, hörselskadade och hörande från att se och uppleva filmen tillsammans hemma i vardagsrummet.

– Jag är en filmälskare, men har alltid gått miste om ljudupplevelsen eftersom jag är döv. Den nya ljudmixen av “Låt den rätte komma in” låter mig ta del av ytterligare en dimension av filmen, där spänningen och händelserna känns rent fysiskt, vilket verkligen förstärker upplevelsen på ett nytt sätt för mig, säger Amina Ouahid, skådespelare på Tyst Teater.

Från och med i höst kommer filmen med den nya ljuddesignen att finnas tillgänglig på streamingtjänsten SF Anytime för alla att ta del av. Filmen och dess anpassade ljudspår kan med hjälp av Samsungs Soundbar och Subwoofer med lätthet upplevas hemma från soffan.

Visst låter detta spännande! Kommer du att testa upplevelsen?