Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Ny dokumentär om Gudrun Schyman

Ny dokumentär om Gudrun Schyman

David Lindahl | Nyhet
19 april 2018
David Lindahl | Nyhet
19 april 2018

En långfilmsdokumentär om politikern Gudrun Schyman kommer på bio den 10 augusti.

Gudrun Schyman håller tal.
Gudrun Schyman. Foto: News Oresund/Flickr.

Gudrun Schyman har varit ett känt namn sedan 1993 när hon valdes till partiledare för Vänsterpartiet. Nu släpps det en dokumentär om henne som ger en mer komplex bild om den person hon är privat som offentligt.

Regissör Hampus Linder och producent Helene Granqvist har följt politikern Gudrun Schyman från 2014 till 2018. I vardagen, på ”home parties” från norr till söder, till flyktingläger på Lesbos, i EU-parlamentet, genom riksdagsval och privata samtal med dottern.

Dokumentären ger en inblick i vad som format Gudrun Schymans övertygelse. Uppväxten med en alkoholiserad far, studietiden på Socialhögskolan under 68-vågen, arbetet i fredsrörelsen som ledde henne till partiledarposten och till att bli en av de mest inflytelserika personerna i Sverige. Hon är

Samtidigt är hon också mor, dotter, älskarinna och kvinna. Filmen visar utmaningarna i att få ihop de olika rollerna samt spänningarna som uppstår när den privata personen och den offentliga möts.

– Det finns en rad dokumentära skildringar av manliga politiker och det är på sin plats att det görs en om en kvinna. Gudrun Schyman är en av vår tids skickligaste politiker och hon har redan skrivit in sig i historieböckernaDet finns en kraft i att göra den här filmen medan hon fortfarande lever och hennes arbete är pågåendeHistorien kan fortfarande skrivas om och vi möter henne mitt i den, säger producenten Helene Granqvist, i ett pressmeddelande.

– Vi har fått ett stort förtroende av Gudrun och jag har fått följa henne överallt, både hemma och i arbetet. Det känns unikt att kunna ge en så transparent och öppen bild av en så offentlig person, säger regissören Hampus Linder i ett pressmeddelande.

För mer film och politik har vi tidigare tagit fram fem filmer om amerikanska presidenter.

Dokumentären ska ha förhandspremiär i Almedalen i juli och har biopremiär över hela landet 10 augusti.