Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nästa vecka slås Disney och Fox samman

Nästa vecka slås Disney och Fox samman

Eric Diedrichs | Nyhet
13 mars 2019
Eric Diedrichs | Nyhet
13 mars 2019

Den 20 mars går Disney-Fox-affären i bom.

Disney har nu satt ett datum för när de köper upp 21st Century Fox, en av de stora distributionsbolagen för amerikansk film. Den största affären någonsin mellan två filmbolag.

I juli 2018 fick vi veta att Disney fått klartecken av aktieägare i 21st Century Fox att köpa upp deras andelar, vilket kostar Disney den oftantliga summan på 628 miljarder kronor. Nu rapporterar Variety att sammanslagningen av de två underhållningsgiganterna sker nästa vecka, närmare bestämt 20 mars. Med detta sagt köper Disney upp en av sina stora konkurrenter under Hollywoods himmel. 2012 köpte de även upp Lucasfilm, som då stod för alla rättigheter till Star Wars.

Disneys stora planer slutar givetvis inte här. Under 2019 lanserar de sin egna streamingtjänst Disney+. I samband med det tar de bort samtliga Disneyproduktioner från andra streamingtjänster, så som Netflix, Viaplay, C More och HBO. Detta innebär att de som älskar deras filmer och serier blir beroende av att stå under deras paraply.

Kan Disney en dag äga hela den amerikanska storfilmsmarknaden?

Nu ska vi inte ropa hej innan vi kommit över bäcken, men tittar vi långsiktigt känns det fullt möjligt att Disney skulle kunna köpa upp merparten av sina konkurrenter. Vi får inte glömma att de stora bolagen drivs av pengar, något Disney bara kommer att få mer av.

Vad tycker du om att allt fler filmer kommer att vara Disneyproduktioner?