Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Amundsen

Norsk film får 40 miljoner i krisstöd

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 februari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 februari 2021

Stödpaketet tar flyttar inspelningarna från utlandet till Norge.

Norges kulturminister Abid Q. Raja viger 40 miljoner norska kronor till pandemidrabbade film- och serieproduktioner utomlands. Ska bidra till att fler norska projekt istället kan spelas in på hemmaplan.

På grund av den rådande pandemin har den norska regeringen nu beslutat att skjuta in 40 miljoner norska kronor (≈ 30 093 000 SEK) i ett nytt krispaket för norska film- och serieproduktioner.

– 40 miljoner kronor beviljas till det Norska filminstitutet (NFI) och delas ut till system inom Norsk filmfond, däribland medel som ska bidra till att flera norska projekt kan genomföra sina inspelningar i Norge, säger kulturminister Abid Q. Raja till VG.

Precis som i Sverige har man de senare åren flyttat allt fler inspelningar av norska produktioner utomlands. Under pandemin har det av naturliga anledningar inte funnits samma möjligheter till att fortsätta med detta.

– Eftersom norska producenter inte kan filma utomlands på grund av pandemin, vill vi gärna stimulera till att flagga dessa produktioner hem till Norge, säger Abid.

Beloppet är en del av en pott på 165 miljoner norska kronor som i dag fördelas för att stimulera landets kultursektor. Detta är det första stödpaketet som sektorn har fått ta del av under 2021. Totalt har den norska regeringen delat ut ett stöd på närmare 1,1 miljarder norska kronor till landets kulturliv.

Den 2 oktober 2020 meddelade den svenska regeringen att de skulle fördela ett extra krisstöd på 1,5 miljarder kronor till svenskt kulturliv. Av detta belopp fick Svenska Filminstitutet 375 miljoner kronor.

MER LÄSNING: Så påverkar coronapandemin filmindustrin.

NÄSTA ARTIKEL