Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nordisk Panorama 2019: Finsk hypnos, norsk popmusik och isländsk videokonst!

Nordisk Panorama 2019: Finsk hypnos, norsk popmusik och isländsk videokonst!

Eric Diedrichs | Nyhet
11 september 2019
Eric Diedrichs | Nyhet
11 september 2019

Ett stort och varierat filmutbud på Nordisk Panorama 2019.

Linde the Return of Little Light
Foto från Linde the Return of Little Light av Malmöfilmaren Ida Persson Lännerberg. Nominerad till Best New Nordic Voice.

På tisdag 27 augusti släpps program och biljetter till Nordisk Panorama 2019, som äger rum i Malmö den 19–24 september. Festivalens 30-årsjubileum firas med ett fullspäckat festivalprogram.

Årets upplaga av Nordisk Panorama inleds torsdagen den 19 september med en stor öppningsfest på Moriska Paviljongen i samband med visningen av den danska dokumentärfilmen Q’s Barbershop. Därefter följer sex dagar där man kan uppleva Nordens bästa kort- och dokumentärfilmer. Kalaset avslutas med en prisutdelning på Malmö Rådhus, där årets vinnare koras i festivalens fem tävlingskategorier: Best Nordic Documentary, Best Nordic Short, Best New Nordic Voice, Young Nordic och City of Malmö’s Audience Award.

Nordisk Panorama har i år sitt festivalcenter på Biograf Panora och i det angränsande Stadsarkivet. Där besökaren kan uppleva filmpärlor från Nordisk Panoramas filmarkiv och mingla med filmskapare från hela Norden. Under festivalens sex dagar finns det också goda chanser att delta i seminarier, masterclasses och uppleva nya VR-projekt, skriver Nordisk Panorama i ett pressmeddelande.

– Jag är glad över att vi lyckats få till så många gratis evenemang och specialvisningar på t.ex. Far i Hatten, Konsthallen och på Stadsbiblioteket. Vi är även stolta över att kunna bjuda in festivalbesökaren till vårt festivalcenter på Panora där man kan se film, besöka vår festivalbar och mingla med filmskapare från hela Norden. Vi vill att alla ska känna sig välkomna till festivalen, säger Viktor Jepson, festivalproducent Nordisk Panorama.

Tips på festivalen:

Frukostvisningar på Spegeln

Kom till Biograf Spegeln och upplev kombinationen frukost och kortfilmspaket. Visningar på lördag 20 sep och söndag 21 sep kl 09:30 och 10:00 båda dagarna.

Världspremiärer

I år har festivalen två världspremiärer på programmet. Den danska dokumentären Photographer of War, regisserad av Boris Benjamin Bertram, och isländska dokumentären The Vasulka Effect, regisserad Hrafnhildur Gunnarsdóttir.

Den första filmen handlar om den danska världsberömda krigsfotografen Jan Grarup, som slits mellan sin karriär och sitt familjeliv. När hans ex-fru blir allvarligt sjuk måste Jan Grarup plötsligt ta hand om sina barn själv. I mer än 25 år har han fotograferat i krig och konfliktzoner och satt sitt eget liv på spel. Nu med det fulla ansvaret för sina barn står hans liv och fotografering inför en ny verklighet.

Den andra filmen handlar om konstnärerna Steina och Woody Vasulka, tidiga pionjärer inom videokonst. Även om de grundade den berömda New York-studion The Kitchen i början av 1970-talet, kämpar de ekonomiskt som pensionärer på grund av minskat intresse från konstvärlden. Men plötsligt väcks intresset för deras konst och de får uppmärksamhet hos de mest prestigefyllda konstmuseerna i världen.

Programpunkter som är gratis på festivalen:

I år satsar festivalen på att erbjuda gratis program på bl.a. Far i Hatten, Malmö Konsthall och Malmö Stadsbibliotek.

Malmö Konsthall

Malmö Konsthall visar sex kortfilmer av John Skoog under Nordisk Panoramas sex dagar, en film per dag. Filmerna visas i kronologisk ordning och startar på torsdagen med hans debutfilm Sent på jorden från 2011.

Besökarna kan även ta del av en artist talk med John Skoog på söndag den 22/9 kl 14.30.

Torsdag 19.9: Sent på jorden, 2011 (13 min)

Fredag 20.9: Förår, 2013 (17 min)

Lördag 21.9: Shadowland, 2014 (14 min)

Söndag 22.9: Federsee, 2014 (8 min)

Måndag 23.9: Värn, 2014 (15 min)

Tisdag 24.9: Nosferatu, 2017 (23 min)

Här kan du läsa mer om Nordisk Panorama 2019.