Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Nomadland

Nomadland den stora vinnaren på BAFTA 2021

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 april 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 april 2021

Filmen “Nomadland” tog hem hela fyra vinster på årets BAFTA-gala.

Den 10 och 11 april hölls British Academy Film Awards i Royal Albert Hall i London. Efter galan stod det klart att regissören Chloe Zhao med sin film Nomadland kammat hem hela fyra vinster, varav en för bästa film.

BAFTA är en filmgala som hålls årligen i centrala London där syftet är att hedra och prisa nationella och internationella filmer. På grund av den rådande coronapandemin blev årets gala inte riktigt som tidigare år. Trots detta kunde regissören Chloe Zhao, som var med digitalt, fira hemifrån när hennes film Nomadland tog hem fyra priser.

Nomadland hade sin premiär den 11 september på Venice Film Festival där den också vann priset Guldlejonet. Sedan dess har filmen tagits emot varmt av kritiker och publik och var en av favoriterna att ta hem priser på årets BAFTA-gala. Filmen vann i fyra olika kategorier: Bästa film, Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa foto och Bästa regi.

Årets gala var inte bara speciell på grund av att den främst hölls digitalt utan det är också den första BAFTA-galan sedan organisationen gjort en omfattande utvärdering av mångfaldet inom akademien. Hashtaggen #BAFTAsSoWhite tillkom efter att det under förra årets gala inte var någon icke-vit nominerad i någon av huvudkategorierna

Loke Westberg

VIDARE LÄSNING:
Recension av Nomadland
BAFTA-nomineringar 2021

NÄSTA ARTIKEL