Nils van der Poel i Mästarnas mästare: “Det var mitt livs största sorg”

Nils van der Poel i Mästarnas mästare: “Det var mitt livs största sorg”

05 mars 2023 kl. 07:03

OS-medaljören Nils van der Poel om att förlora sin mamma i cancer

Skridskoåkaren Nils van der Poel har vunnit två junior VM-guld, tre VM-guld, två OS-guld och har satt både ett olympiskt- och ett världsrekord. I kvällens “Mästarnas mästare” på SVT berättar han om den tuffa vägen till OS-guld.

Nils van der Poel i SVT:s "Mästarnas mästare"
Nils van der Poel i "Mästarnas mästare". Foto: SVT

Att som Nils ta OS-guld och sätta världsrekord är inte enkelt, speciellt när resan dit inte alltid varit självklar. Trots intensiv konditionsträning, att ha tekniken emot sig och förlusten av en förälder hade idrottaren en dröm innan han valde att lägga skridskorna på hyllan - OS-guld.

Nils van der Poel, 26, började tidigt med idrott och det var under en hockeyträning som hans tränare la märke till honom. Tränaren Bengt tyckte att om man är som Nils och har ett nederländskt efternamn så borde man även utöva Nederländernas nationalsport - skridsko. Nils berättar att han sedan barnsben har haft svårt att hitta motivationen till hård träning om han inte hade ett tydligt mål.

– Alla som har lyckats säger att “det är värt det”, alla som sitter i de här sofforna som vi sitter i nu, “det är värt allt slit”. Men man vill gärna ha något som “ja, men jag gör det här därför att jag är påväg hit” och det hade jag inte lika tydligt där, säger Poel till deltagarna i “Mästarnas mästare”.

Nils kvalar in till OS 2018 och slutar där på en 14:e plats. OS-resultatet får Nils att ifrågasätta allt hårt slit och väljer då att avsluta karriären.

Nils van der Poel tar VM-guld
Nils van der Poel på prispallen, VM 2021. Foto: SVT

“En liten dörr på glänt”

Efter att ha gjort värnplikt inser Nils allt han står inför valet att bli yrkesmilitär och ha det relativt trivsamt eller att snöra på skridskorna igen. Han beskriver att han lämnade “en liten dörr på glänt” till sporten och att hans tid fortfarande kunde komma om han så ville. 

– När jag hade förstått hur livet skulle se ut och att jag skulle trivas med det så störde det mig lite grann att jag inte hade vunnit OS, berättar Nils i Mästarnas mästare.

Under VM 2021 är Nils van der Poel tillbaka på isen och han beskriver att det kändes som att han och hans team hade knäckt koden. Det slutade med att Nils tog två VM-guld och lyckades sätta ett nytt världsrekord.

Nils van der Poel i SVT:s "Mästarnas mästare"
Foto: SVT

Skrev en åtgärdsplan för sina känslor

Nils van der Poel beskriver det positiva mottagandet han möts av efter sin framgång i VM men morgonen efter Nils kommer hem får han beskedet att mammans cancer är tillbaka. Hon avlider två veckor senare.

– Det finns åtgärdsplaner för det mesta i livet. Dokument för alla möjliga olika saker som kan ske, och jag skrev en sån för mina känslor. “Hur kommer livet se ut och är det görbart att existera då?”, och svaret var ja, vilket gjorde att det bara var mitt livs största sorg som kom. Livet försvann inte, det var bara på ett annat sätt, det rasade liksom inte. Det var bara mitt livs största sorg, berättar Nils om förlusten.

Den här gången väljer idrottaren att fortsätta sin karriär för nu var målet tydligt och han la all sin kraft åt att vinna en OS-medalj. I en intervju sågar Nils sitt egna världsrekord med uttrycka att världsrekorden inte var bra och förklarade att han sporrades av att vara uppstudsig i media. På frågan om han skulle vinna OS svarade Nils att han hade blivit förvånad om han inte gjorde det.

Nils van der Poel i OS 2022
Nils van der Poel sätter nytt världsrekord, OS i Peking 2022. Foto: SVT

Nu eller aldrig

Inför OS i Peking 2022 flög Nils van der Poel och hans team dit bara några dagar tidigare och räknade inte in jetlag som en faktor. Hans teknik påverkades negativt och hade kunnat ta drömmen om OS-guld ifrån honom. Tävlingen började bra men Poel tappade snabbt sekunder för att tekniken inte satt.

– Nu är det ingen idé att spara längre. Det som finns nu, det finns. Om jag dör nu så dör jag, då blir det vad det blir, förklarade Nils som hade börjat tappa hoppet.

Trots underläge lyckades Nils ta igen sekunderna och åker in i mål som segrare och som OS-guldmedaljör. Framgången fortsätter på “10 000 meter” där han även sätter nytt världsrekord. 

– Ett av de starkaste minnena är precis innan prispallen för det är då jag inser att det löste sig, berättar Nils van der Poel.

Det är med glädje som Nils tänker tillbaka på sin dröm och återupplever det vi ser på filmklippen i programmet. Han uttrycker att han inte hade kunnat regissera det bättre själv.

Se hela avsnittet av “Mästarnas mästare” på SVT eller SVT Play.

NÄSTA ARTIKEL