Nicole Kidmans halsband i Moulin Rouge! är det dyraste smycket på film

Nicole Kidmans halsband i Moulin Rouge! är det dyraste smycket på film

Filmtopp
02 mars 2023 kl. 12:03

Har sedan filmens premiär turnerat runt på muséer

Visste du att det dyraste smycket som skapats för film är det Nicole Kidman bär i "Moulin Rouge!"? Det var så pass dyrt att produktionen fick använda en kopia.

2001 släpptes Elvis-regissören Baz Luhrmanns klassiker Moulin Rouge! med Nicole Kidman och Ewan McGregor i spetsen. I dag blev det känt att filmen gör comeback – i form av en musikal som i höst kommer till Chinateatern i Stockholm. Frågan är om vi då kommer att få se någon bära på diamanthalsbandet som Nicole Kidman har på sig i en av filmens mest laddade scener. Isåfall får de vara ordentligt försiktiga – det är tydligen det dyraste smycket som skapats för en film. 

Nicole Kidmans halsband i Moulin Rouge! är det dyraste smycket på film
Foto: 20th Century Fox.

Så mycket kostade Nicole Kidmans halsband i Moulin Rouge! 

Moulin Rouge! är onekligen en speciell film. Den ofta lyfts fram tillsammans med verk som All That Jazz, Cabaret och Singin' in the Rain som en av de bästa musikalerna på film. Förutom att den skildrar en vacker kärlekssaga om en poet och en glamorös showartist, så har filmen en fantastisk scenografi som ger den ett helt unikt liv. Nog ser det hela påkostat ut, men att filmen skulle ha tidernas dyraste smycke är det nog många som missat. 

Halsbandet som Nicole Kidman bär i en scen där hennes karaktär Satine nekar Hertigen, tillverkades av den berömde smyckesdesignern Stefano Canturi specifikt för filmen. Det består av 1308 stycken diamanter och kostade därför hisnande en miljon dollar att göra. I dag värderas halsbandet, som är döpt efter Kidmans karaktär, till mer än tre gånger så mycket. Enligt IMDb har aldrig något dyrare smycke skapats för film.

Valde att använda en kopia

I scenen sliter hertigen halsbandet från Satine. Men på grund av att smycket var så pass dyrt att göra valde regissören Baz Luhrmann och hans fru tillika kostymdesigner för filmen, Catherine Martin, att det var för dyrt för att ta sönder. Man valde därför att använda en kopia för just det ögonblicket.

Det verkliga Satine-halsbandet fick med andra ord överleva. Dels färdades det runt med produktionen på galasäsongen när det begav sig, och än i dag ställs det ut på muséer. 

Medan Nicole Kidman vann en Golden Globe för hennes prestation i "Moulin Rouge!" vann filmen två Oscars, för bästa kostymdesign och scenografi. 

NÄSTA ARTIKEL