Nicolas Cages nya skräckkomedi hyllas som en av hans bästa filmer

Nicolas Cages nya skräckkomedi hyllas som en av hans bästa filmer

Axel Diedrichs
12 september 2023 kl. 09:09

Regisserad av norske Kristoffer Borgli

Recensioner av den nya A24-filmen "Dream Scenario" med Nicolas Cage har börjat trilla in – och kritikerna som sett den på Toronto Film Festival är minst sagt lyriska.

Nicolas Cage har länge varit synonym med knäppa roller, och de senaste åren har vi fått se honom ta det till nästa skruvade nivå med filmer som MandyColor Out of Space, Pig och The Unbearable Weight of Massive Talent. Hans nya skräckkomedi Dream Scenario har nu visats på Toronto Film Festival och beskrivs som ett nytt knäppt stycke film som är svårt att placera i ett fack.

För Cages del verkar rollen vara en sällsynt jordnära sådan som innehåller några av hans mest sårbara prestationer hittills. Om vi vågar tro på de internationella kritikerna är resultatet en av hans bästa filmer i karriären.

Nicolas Cages nya skräckkomedi hyllas som en av hans bästa filmer
Foto: A24.

Nicolas Cages nya skräckkomedi hyllas som en av hans bästa filmer

Dream Scenario följer en otursförföljd familjeman vars liv kastas upp och ned när miljontals främlingar plötsligt börjar se honom i sina drömmar. När hans nattliga framträdanden tar en mardrömslik vändning, tvingas Paul navigera i sitt nyfunna kändisskap. 

Filmen är regisserad och skriven av norrmannen Kristoffer Borgli som nyligen var aktuell med den norska dramafilmen Sick of Myself, som Filmtopp gav en fyra i betyg. Nu ser det ut som att han kan få sitt stora internationella genombrott. De internationella kritiker som skrivit om Dream Scenario är nämligen lyriska och beskriver den som "innovativ", "uppfriskande" och "extremt underhållande". Vissa tycker också att den är svårdefinierad på ett sätt som får det att kännas som att man skapat sin egen genre.

Även för Nicolas Cage ser Dream Scenario ut att vara ännu en fjäder i hatten. Han beröms för sin övertygande om än återhållsamma prestation som för kritikers tankar till den sida han visar i klassikern Adaptation

I skrivande stund har "Dream Scenario" ett kritikersnitt 80/100 enligt Metacritic, vilket gör den till en av Cages mest hyllade filmer hittills. Filmen går upp på biografer i USA den 10 november. Det är inte känt när vi får se den i Sverige.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL