Nicolas Cage kaxiga uttalande: Behöver inte vara med i MCU, jag är Nic Cage

Nicolas Cage kaxiga uttalande: "Behöver inte vara med i MCU, jag är Nic Cage"

Emil Oscar Rasmussen
07 mars 2023 kl. 20:03

Nicolas Cage tycker till om alla superhjältefilmer

Nicolas Cage är nästa Hollywoodcelebritet att uttala sig om superhjältefilmerna som har tagit över filmindustrin. Han öppnar upp om allt från Stan Lee till Tim Burton och i ett kaxigt uttalande säger han: "Jag behöver inte vara med i MCU, jag är Nic Cage".

Under gårdagen var Nicolas Cage på plats på Miami Film Festival för att ta emot priset som Variety Legend & Groundbreaker – ett utmärkelse som låter som skräddarsytt för det  unikum som är Nicolas Cage. Genom sin karriär har Cage synts i alla möjliga produktioner, och han har varvat såväl Oscarsvinnande roller med bortglömda fiaskon som genrer av alla möjliga slag.

En typ av film som han däremot inte testat på är den som mer eller mindre tagit över filmbranschen de senaste åren – det vill säga en Marvel-film.

Nicolas Cage i Willys Wonderland
"Willy's Wonderland" (2021). Foto: Screen Media Films.

"Jag behöver inte vara med i MCU, jag är Nic Cage"

Efter att ha mottagit sitt pris på Miami Film Festival fick Nicolas Cage möta pressen och ett hett samtalsämne blev skådespelarens syn på superhjältefilmer. Trots att Cage var betydligt mjukare i sina utlåtanden om genren än många andra utanför superhjältebubblan, så lyckades han leverera självsäkra och underhållande citat i paritet med Zlatan Ibrahimovic.

– Jag måste vara snäll när det kommer till Marvel-filmer, för jag döpte mig själv efter en Stan Lee-karaktär vid namn Luke Cage. Vad ska jag göra, såga Marvel-filmer? började Nicolas Cage, enligt Varietys rapport. Stan Lee är min surrealistiska pappa. Han döpte mig.

Redan för ett år sedan, i en intervju med GQ, var Cage ute och försvarade Marvel-filmer efter att hans farbror, mästerregissören Francis Ford Coppola, blev en i ledet av stora filmskapare att ifrågasätta superhjältegenrens roll i dagens filmlandskap. När Cage tog emot sitt pris på Miami Film Festival utvecklade han resonemanget genom att förklara att han tycker att det finns utrymme för alla typer av filmer, med sexfaldigt Oscarsnominerade Tár som ett aktuellt exempel.

Nicolas Cage fick också frågan om han skulle vilja bli en del av Marvel Cinematic Universe (MCU) – och han kvar svar på tal.

– Jag behöver inte vara med i MCU, jag är Nic Cage.

Nicolas Cage kaxiga uttalande: "Behöver inte vara med i MCU, jag är Nic Cage"
"The Unbearable Weight of Massive Talent" (2022). Foto: Nordisk Film.

Nära på att spela emo-Superman

Nicolas Cage må inte ha något behov av att spela superhjälte i dag, men han har inte alltid varit emot en roll i genren.  Faktum är att han gjorde en minnesvärd insats i Kick-Ass (2010) och under andra halvan av 90-talet var Cage aktuell för att spela Superman under regi av Tim Burton i Superman Lives – en satsning som aldrig genomfördes. Än i dag är Cage inte helt säker på varför projektet gick på grund, men menar att Warner Bros. sannolikt var nervösa över att Burtons Mars Attacks! (1996) hade floppat.

– Jag älskar Mars Attacks. Jag tyckte Mars Attacks var en helt fantastisk, banbrytande film. Men studion var rädd på grund av Mars Attacks. Warner Brothers hade förlorat mycket pengar på filmen. De här filmerna som är väldigt konstiga, som utmanar och bryter ny mark, de gör många människor arga. Jag tror de fick kalla fötter, förklarar Cage.

Nicolas Cage menar också att det var han som fick Tim Burton anknuten till projektet och inte tvärtom:

– Jag ringde Tim och sa, "Vill du göra det här?" Tim castade inte mig, jag castade Tim, och Tim sa ja.

Superman-karaktären som Cage skulle ha spelat minns han tillbaka på med värme. Han beskriver den som en 80-talsinspirerad Superman med långt, svart samurajhår. Han kallar också karaktären för en "typ av emo-Superman".

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL