Netflix världsrekord har underkänts…

Netflix världsrekord har underkänts

Filmtopp
04 augusti 2023 kl. 12:00

Istället är det norskan som skrivs in i Guinness

I Netflix dokumentärfilm "14 Peaks: Nothing Is Impossible" slår bergsklättraren Nirmal Purja slå världsrekord i att bestiga världens 14 högsta berg snabbast. Nu underkänns rekordet, som först skrevs in i Guinness rekordbok, och istället är det norska Kristin Harila som tar hans plats.

För ett par år sedan släppte Netflix en svindlande dokumentärfilm i vilken den nepalesiske bergsklättraren Nirmal Purja bestiger världens 14 högsta berg – alla med över 8 000-meter till toppen. Detta under en period på sex månader och sex dagar.

Dokumentären rosades för sin otroliga vyer och, så klart, Purjas envishet och mod. Purja skrevs också in i Guinness rekordbok, men nu underkänns han av redaktören, som istället har valt att utse den norska bergsklättraren Kristin Harila till den person som har bestiget världens 14 högsta berg snabbast. Detta trots att Harilas tid var på ett år och fem dagar.

Netflix världsrekord har underkänts…
Nirmal Purjas världsrekord underkänns nu av Guinness rekordbok. Foto: Unsplash/Netflix, bilden är ett kollage

Därför underkänns världsrekordet i Netflix-filmen

Enligt Fri flyt beror diskvalificeras Nirmal Purjas rekord eftersom han aldrig nådde två av bergstopparna. Craig Glenday, som är redaktör på Guinness, säger följande till Fry flyt:

"Inget annat världsrekord skulle ha godkänts om inte hela sträckan genomfördes. Som exempel, i maraton får du inte ett godkänt världsrekord om du stannar fem meter före mållinjen. Nimsdai Purja var inte på den högsta punkten på två av bergen i sitt rekord, och därför är inte hans [faktiska] tid sex månader och sex dagar, utan istället lite över två år."

Han fortsätter med att motivera Kristin Harilas som korrekt rekordhållare: "Kristin Harila besteg alla 14 bergen på ett år och fem dagar, och därmed har hon världsrekordet".

Enligt Glenday kommer norskan att vara med i nästa bok, när man har hunnit uppdatera innehållet efter den nya informationen. Online, däremot, har hon redan ersatt Nirmal Purja.

Kristin Harila. Foto: Pressbild från Kristin Harilas hemsida
Kristin Harila. Foto: Pressbild från Kristin Harilas hemsida

Kristin Harilla kritiseras för extern hjälp

Till Fri flyt adresserar även Craig Glenday på kritiken som har riktats mot att Kristin Harila tagit hjälp från sherpas, som flugits upp till bergstoppar och arbetat fram en rutt åt Kristina Harila uppifrån och ner:

"På sådana berg är det så vanligt att rutten redan är etablerat att det inte ändrar rekordet. Både Kristin och Nims har stora resurser och därmed möjlighet att göra detta snabbt, och det är nog en förutsättning för att sätta världsrekord".

Just nu försöker Kristin Harila att slå sitt eget världsrekord på nytt. Hon vill klara att av att bestiga samtliga bergstoppar under sex månader och sex dagar – alltså snabbare än vad Purja ämnade att göra.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL