Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Mank

Teaser till David Finchers "Citizen Kane"-film släppt

  • Netflix
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
11 oktober 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
11 oktober 2020

Gör film om världens bästa film.

David Fincher återvänder till långfilmsformatet för första gången på sex år. Varför? För att berätta historien om Citizen Kane-författaren Herman J. Mankiewicz.

Den nitiske regissören David Fincher har inte gjort film sedan sin hyllade thriller Gone Girl (2014). Sedan dess har det istället lagts fokus på att utveckla serier åt Netflix.

Nu samarbetar han med streamingjätten på nytt, men denna gången blir det en spelfilm om manusförfattaren Herman J. Mankiewicz.

Vem var Herman J. Mankiewics?

"Mank" började skriva filmmanus redan på 20-talet och var verksam till sin död 1953, då den alkoholiserade Mank gick bort blott 55 år gammal.

Under åren skrev Mank på flera klassiker, bland annat Trollkarlen från Oz, Bragdens man och Citizen Kane.

Även om han tillsammans med Orson Welles tilldelades Oscarn för sitt Citizen Kane-manus, som gått till historien som världens bästa film, har det länge diskuterats hur stor roll "Mank" hade i manusförfattandet.

Medan vissa menar att han fanns där som ett stöd till Orson, menar andra att Mank skrev nästan allting själv. Enligt Mank ska Orson Welles också ha försökt att köpa ut honom från manuset, för att kunna ta åt sig all ära själv.

Anledningen till att frågan i sig har blivit en så pass stor kontrovers beror på filmens enorma inflytande på filmhistorien.

Nu har en teaser släppts till David Finchers spelfilm om Mank. I huvudrollen ser vi Gary Oldman. Var Fincher ställer sig i frågan om hur mycket Mank verkligen skrev eller inte, återstår att se. I teasern ser vi tydligt att Fincher har försökt anamma Orson Welles visuella stil.

Mank har premiär den 4 december på Netflix.

För fler nyheter --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL