Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Netflix slutför Orson Welles sista film

Netflix slutför Orson Welles sista film

David Lindahl | Nyhet
16 mars 2017
David Lindahl | Nyhet
16 mars 2017

Orson Welles hann aldrig avsluta sin sista film, The Other Side of the Wind. Nu kan vi rapportera att Netflix ska ta sig an distribution och slutförandet.

Mästerregissören må ha gjort mycket bra film, men trots det kämpade han ofta i motvind. Han tappade klipprätten till De magnifika Ambersons (1942) och slutversionen var så nedklippt och förstörd enligt Orson Welles att han öppet kritiserade Hollywood. För det blev han utfryst och tvingad till kompromisser, som gjorde att han till slut helt tappade lusten att fortsätta göra film.

1970 började Orson Welles göra filmen The Other Side of the Wind som handlar om en regissör som fyller 70 år och försöker göra en comeback. Med skådespelare som John Huston och Peter Bogdanovich involverade var det ett ganska stort projekt, tyvärr kantat av produktionssvårigheter. Så småningom stängdes det helt ner och har legat orört sen dess.

Nu ska filmen alltså slutföras och distribueras av Netflix efter en ekonomisk insamlingskampanj som bland annat Indiegogo har bidragit till. Producenten Frank Marshall kommer att överse projektet och även Peter Bogdanovich ska vara med och klippa filmen. Restaureringen påbörjas alltså i detta nu och hur lång tid det kommer att ta återstår och se.

Kommer Netflix lyckas att återskapa filmen enligt Orson Welles vision eller borde projektet få vara?