Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Netflix ratar Cannes

Netflix ratar Cannes

David Lindahl | Nyhet
12 april 2018
David Lindahl | Nyhet
12 april 2018

Filmfestivalen i Cannes blir utan Netflix-produktioner.

Dispyten mellan Cannes och Netflix började med att filmfestivalen ville förhindra filmer som inte går på bio i Frankrike från att medverka. Nu är regeländringen gjord och på grund av det väljer streamingjätten att dra sig ur.

Förra året medverkade Netflix på Filmfestivalen i Cannes med filmerna Okja och The Meyerowitz Stories. Streamingjättens närvaro gjorde att franska biografer skickade in klagomål till Cannes ansvarige Thierry Fremaux. I Frankrike är lagarna för streamingtjänster strikta och säger bland annat att filmer som gått på bio får inte finnas tillgänglig på olika plattformar från hemmet förrän efter 36 månader.

Detta ledde till att Cannes genomförde en regeländring som innebär att filmer som inte avser att visas någon annanstans i Frankrike än på festivalen, får inte medverka. Nu rapporterar Variety att Netflix därför har valt att dra sig ur den prestigefyllda filmfestivalen.

Kritiken med streamingtjänsters medverkan på galor och filmfestivaler har länge varit under diskussion. Stora filmskapare som Steven Spielberg har offentligt gått ut och kritiserat valet att låta Netflix visa sina filmer på en biograf i landet och sedan ändå vara tillgänglig för till exempel Oscarsgalan. Nu med Cannes regeländring och streamingtjänstens beslut att inte medverka kommer frågan bli ännu hetare.

Andra kontroversiella beslut som har tagits kring filmfestivalen är att förbjuda selfies på den röda mattan.

Baksidan av Netflix beslut att inte närvara är att filmer som Orson Welles färdigställda sista film The Other Side of the Wind, inte får chansen att visas på den prestigefyllda filmfestivalen.

Är filmfestivalens styrande för konservativa? Gör att Netflix rätt som bojkottar Cannes?

NÄSTA ARTIKEL