MH370: The Plane That Disappeared, Netflix.

Premiär för MH370: The Plane That Disappeared på Netflix

  • Netflix
Uppdaterad kl. 14:03 | Publicerad 08 mars 2023 kl. 13:03

Den nya miniserien försöker avslöja varför Malaysian Airlines flygplan MH370 försvann spårlöst

Den 8 mars 2014 försvann MH370, ett malaysiskt passagerarplan, spårlöst under en flygning från Kuala Lumpur till Peking med 239 personer ombord. Trots en omfattande sökinsats har planet aldrig hittats och ödet för dem ombord har förblivit ett tragiskt mysterium. I dag, på årsdagen för försvinnandet, släpper Netflix en ny dokumentärserie just om tragedin.

Det senaste kända läget för det malaysiska passagerarplanet MH370 var den 8 mars 2014 då det plötsligt försvann från radarn under en flygning från Kuala Lumpur till Peking med 239 personer ombord. Trots en omfattande sökinsats har planet aldrig hittats och ödet för de ombordvarande har förblivit en av de största mysterierna i luftfartshistorien. 

MH370: The Plane That Disappeared s1 ep2
Presskonferensen om MH370. Foto: Netflix.

Vad hände egentligen med MH370?

När MH370 försvann den 8 mars 2014 skapade det enorma rubriker och orsakade stor oro för passagerarnas anhöriga och världen blickar riktades mot sökinsatsen. Det utlöste också upplopp och protester från anhöriga som sökte svar på vad som hade hänt med deras nära och kära. Trots en omfattande global sökinsats har dessa svar aldrig kommit och tragedin har kvarstått som en av de mest förbryllande händelserna i luftfartshistorien.

Anhöriga till de ombordvarande fortsätter att söka svar och hoppas att någon gång i framtiden kunna få ett avslut på denna mardröm.

Första avsnittet av MH370: The Plane That Disappeared tar en närmare titt på de första timmarna och dagarna efter det malaysiska passagerarplanet försvann spårlöst. Fokus ligger på hur konspirationsteorier och falska anklagelser spreds okontrollerat och vilka konsekvenser detta hade.

MH370: The Plane That Disappeared s1 ep2
Anhörig till offer gråter. Foto: Netflix.

Ny konspirationsteori efter MH17-katastrofen

I juli samma år sköts passagerarplanet MH17 ner över östra Ukraina, vilket dödade alla 298 personer ombord. Planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur och det ansågs allmänt ha blivit nedskjutet av en missil avfyrad av pro-ryska separatister i regionen.

Den andra kraschen med ett flygplan från Malaysia Airlines förändrade vetenskapsjournalisten Jeff Wises tankar om Flight MH370, vilket leder till en kontroversiell ny teori. I den andra avsnittet diskuterar experter hur chanserna för två flygplan från samma flygbolag att krascha under en så kort tidsram är oändligt små, vilket får konspirationsteorierna att gå ännu längre.

Fruktlösa eftersökningar av MH370

I den tredje avsnittet får vi se delar av en flygplansvinge som kan ha tillhört Malaysia Airlines flight MH370 har hittats utanför Afrikas östkust, men det väcker bara fler frågor experter och Malaysias premiärminister Najib Razak bekräftade att vraket kom från MH370, men vissa journalister och familjemedlemmar är skeptiska av anledningar som utforskas i dokumentärserien. Under tiden fortsätter de att söka efter svar.

MH370: The Plane That Disappeared s1 ep3
Vrakdelar av Malaysia Airlines flight MH370. Foto: Netflix.

Jeff Wise, vetenskapsjournalist och författare till The Plane That Wasn't There: Why We Haven't Found MH370, finns med i dokumentserien tillsammans med reportern och utrikeskorrespondenten Florence de Changy, bland andra. Många av offrens anhöriga blev intervjuad, bland annat familjer från Kina, Malaysia, Australien och Frankrike.

Den nya Netflix miniserien "MH370: The Plane That Disappeared" består av tre avsnitt som är i genomsnitt 90 minuter lång. Serien finns att streama i dag den 8 mars.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL