Netflix och HBO i förhandlingar – HBO-serier kan visas på Netflix

Netflix och HBO i förhandlingar – HBO-serier kan visas på Netflix

Emil Oscar Rasmussen
21 juni 2023 kl. 13:00

Warner Bros. Discovery i rättighetsförhandlingar med Netflix

Nattens mest överraskande streamingnyhet kommer från andra sidan Atlanten, där det rapporteras att Warner Bros. Discovery förhandlar med Netflix om rätten för den sistnämnda att få addera originalserier från HBO till sin streamingplattform.

Under natten till onsdag rapporterade Deadline exklusivt att Warner Bros. Discovery försöker sälja några av sina originaltitlar från HBO till konkurrenten Netflix. Nyheten är anmärkningsvärd med tanke på att HBO:s originalinnehåll inte har funnits hos några konkurrenter i USA i snart tio år.

Försäljningen av rättigheterna till en del av HBO:s originalserier rapporteras vara nästa besparingsdrag från Warner Bros. Discovery och vd:n David Zaslav. Stora delar av bolagets försöka att skära ner på kostnader har kretsat kring nedmonteringen av HBO:s varumärke. I Sverige såg vi exempelvis alla nordiska produktioner skrotas och plockas bort från HBO Max och på flera marknader har streamingtjänstens namn redan bytts ut till att enbart heta Max

HBO har länge varit en erkänd kvalitetsstämpel för serier, men det tycks vara en som Zaslav inte har något kommersiellt förtroende för. Försäljningen av streamingrättigheterna till konkurrenter riskerar att bli nästa del i urvattningen av HBO:s exklusiva status.

"Insecure" är en serie som påstås kunna säljas till Netflix. Foto: HBO.

HBO-serier kan snart visas på Netflix

Enligt Deadline pågår förhandlingarna mellan Warner Bros. Discovery och Netflix fortfarande, men slutförs affären ska det handla om icke-exklusiva rättigheter som Netflix köper, vilket i så fall innebär att serierna kommer att kunna visas både på Netflix och Max/HBO Max. Deadline skriver att vissa inom HBO motsätter sig affären, men att finansiella grunder trots allt lett till att förhandlingarna har fortgått.

En serie som Warner Bros. Discovery rapporteras försöka sälja till Netflix är Insecure, men det ska röra sig om fler titlar än så.

Förvånade reaktioner och hård kritik mot David Zaslav

I kommentarsfältet på Deadlines artikel och på sociala medier har de förvånade reaktionerna varit många. Många verkar inte förstå hur det kan vara ett strategiskt lönsamt beslut i längden, medan andra går hårt åt David Zaslav för hur han hanterar varumärket HBO. 

– Zaslav är fast besluten om att förgöra HBO-varumärket, skriver en läsare.

Netflix och HBO i förhandlingar – HBO-serier kan visas på Netflix
Foto: HBO.

Förhoppningar om en andra chans för flera serier

Bland höjda ögonbryn och kritik vädras det också förhoppningar om att en eventuell affär med Netflix kan leda till en andra chans för flertalet serier. På sociala medier postas det önskemål om att Netflix ska kunna ge avslutningar till nedlagda serier som Westworld, The Neverss och Raised by Wolves.

Om det ens kommer att vara en möjlighet för Netflix att vidareutveckla några av titlarna genom affären framgår inte.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL