Netflix stäms för förtal – ny film antyder att fridykare dödade sin fru

Netflix stäms för förtal – ny film antyder att fridykare dödade sin fru

  • Netflix
Filmtopp
30 mars 2023 kl. 09:03

"Jag förstår inte hur människor kan göra något sådant"

I filmen "No Limit", som bygger på en sann historia, antyds det att en fridykare dödade sin fru. Nu har Netflix stämts för förtal.

Under onsdagen blev Netflix stämda för förtal på grund av deras franskspråkiga film No Limit, i vilken det antyds att den berömde fridykaren Francisco "Pipin" Ferreras med avsikt dödade sin fru i en dykolycka. 

Den franskspråkiga filmen, som hade premiär i september förra året, följer Pascal Gautier och Roxane Aubrey som är en fiktiv version av paret Francisco Ferreras och hans fru Audrey Mestre. De var ett kändispar inom världen av fridykning, en extrem sport där dykare sjunker ner hundratals fot utan syre. Mestre drunknade under ett dyk i Dominikanska republiken 2002, detta efter att lufttanken som skulle ha burit henne till ytan inte fungerade. I filmen skildras Gautier som som våldsam och svartsjuk på Aubreys framgång, och i den kritiska scenen antyder filmen starkt att Gautier saboterade hennes komprimerade lufttank, vilket gjorde att den inte hade tillräckligt med luft för att ta henne till ytan.

Netflix stäms för förtal – ny film antyder att fridykare dödade sin fru
Foto: Netflix.

Netflix stäms av Francisco Ferreras

I går skickade Francisco Ferreras in en förtalsstämning till Netflix där han hävdar att filmen framställer honom som mördare. I den får vi se också se när Gautier stryper Aubrey under ett samlag, samt hur båda karaktärerna bedrar och konfronterar varandra strax före det dödliga dyket.

– Jag förstår inte hur människor kan göra något sådant, säger Ferreras i en telefonintervju från sitt hem på Kuba, rapporterar Variety.

– De vände på historien. De satte den som de ville. Det sårade mig verkligen, säger han.

I No Limit möts tittaren av en ansvarsfriskrivning som säger att det är en "fiktiv berättelse" och att eventuell likhet med verkliga personer är en tillfällighet. Den säger också att den är "inspirerad av verkliga händelser". 

Författaren och regissören David M. Rosenthal har sagt till Variety i en intervju att filmen granskades av advokater innan den gick in i produktion, och han tror inte att Ferreras har en sak.

– Det jag skrev är fiktion, med fiktiva karaktärer ... Jag är säker på att han försöker tjäna pengar här genom att stämma Netflix, säger Rosenthal till tidningen. 

Ferreras har hävdat att Mestres död var en tragisk olycka och pekade på en rapport som upplyste fel på en rad tekniska faktorer. Han skrev också sin egen bok om det hela, och nu uppges han vilja släppa sin egen dokumentär om historien.

Netflix släppte "No Limit" i september, och under ett par veckor var den den mest populära icke-engelska filmen på streamingtjänsten.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL