Netflix lägger ner... sin ursprungliga affärsidé

Netflix lägger ner... sin ursprungliga affärsidé – inga fler dvd:er

  • Netflix
Emil Oscar Rasmussen
19 april 2023 kl. 11:00

Streamingjätten säger adjö till dvd-skivorna en gång för alla

Det är slutet på en era – Netflix slutar med sin dvd-verksamhet senare i år. Företaget som i dag är den stora streaminggiganten gjorde sig fört ett namn genom att revolutionera den fysiska uthyrningsmarknaden för film.

Du vet väl hur Netflix fungerar? Du utforskar utbudet, lägger titlarna du är intresserad av i din kölista och sen väntar du på att en dvd trillar ner i brevlådan?

Det var mer eller mindre affärsmetoden som satte Netflix på kartan. Nu, 25 år efter att bolaget började skicka ut dvd-skivor till hushåll är de mer eller mindre enkom kända som en streamingtjänst. Men faktum är att Netflix faktiskt har fortsatt sin dvd-verksamhet ända fram tills i dag – något som det dock blir ändring på inom kort.

Netflix slutar med dvd-utskick
Foto: Netflix.

Netflix lägger ner sin dvd-verksamhet

Netflix har nu meddelat att deras dvd-verksamhet upphör senare i år och att de tar domänen DVD.com ur bruk. I ett pressutskick signerat vd:n Ted Sarandos bekräftar Netflix att de sista dvd-skivorna postas ut i slutet av september.

– Till alla som någon gång har lagt en dvd i sin kölista eller väntat vid brevlådan på att ett rött kuvert ska dyka upp: tack, skriver Ted Sarandos.

Anledningen till att Netflix nu väljer att ge upp på affärsidén som krattade för deras kommande streamingrevolution tillskrivs dvd-marknadens ständiga krympande. Netflix grundades sensommaren 1997 av Reed Hastings och March Randolph och duon sjösatte postorderverksamheten som nu läggs ner under 1998. Medan Randolph lämnade företaget under det tidiga 00-talet, tackade Hastings för sig så sent som i höstas.

Nyheten har annonserats i samband med årets första kvartalsrapport från Netflix, där blandade resultat presenterades. Netflix meddelande bl.a. ökade intäkter från abonnenter – men inte med siffror som nådde upp till förväntningarna.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL