Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Netflix-författaren och 327 ungdomar gör film till statsministern

Netflix-författaren och 327 ungdomar gör film till statsministern

Eric Diedrichs | Nyhet
25 oktober 2019
Eric Diedrichs | Nyhet
25 oktober 2019

Projektet skall uppmuntra ungdomar att närma sig filmmediet.

PRESSMEDDELANDE. I projektet United Directors, initierat av Göteborg Film Festival tillsammans med Länsförsäkringar, skapar skolelever en långfilm tillsammans med manusförfattaren Oskar Söderlund med syfte att lyfta kreativ skärmtid.

Genom att låta barn och ungdomar använda sina skärmar aktivt för att skapa, snarare än att vara passiva användare, syftar projektet att lyfta positiv och kreativ skärmtid i projektet United Directors.

327 ungdomar från 10 skolor i Västra Götaland kommer tillsammans med filmpedagoger från Göteborg Film Festival att spela in scener till en gemensam film.

 
Varje grupp tilldelas några minuter av filmen där de ska skriva ett manus utifrån en idé som utformats av Oskar Söderlund, som också är aktuell med nästa svenska Netflix-serie, Snabba Cash, som tar vid 10 år efter filmerna slutade.

Ungdomars drömmar skall nå Stefan Löfven.

Skolorna, som är geografisk och demografiskt utspridda över hela regionen, kommer att jobba på varsitt håll och alla inblandade elever kommer mötas och se det gemensamma resultatet för första gången vid premiären.
 
Filmens tema är “Statsministern lyssnar” och syftet är att använda kraften i filmmediet för att göra ungas röster hörda. Ambitionen är att låta ungdomars visioner, drömmar och tankar om sina liv och om samhället nå hela vägen till Stefan Löfven.
 
På frågan om varför han medverkar i United Directors säger Oskar Söderlund:
 
– Jag känner ett ansvar att hjälpa till att föra in nya röster i filmbranschen. Det här är ingen talangtävling, utan ett projekt som ska uppmuntra ungdomar att våga närma sig filmmediet.
 
Förutom filmscenerna som de inbjudna klasserna skapar kan vem som helst vara med och göra sin egen kortfilm på samma tema.

Oskar Söderlund utser sedan en av filmerna som kommer att visas i samband med premiären av huvudfilmen som har galapremiär på Göteborg Film Festival 2020.