Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Christopher Nolan är kritisk till Netflix

Christopher Nolan är kritisk till Netflix

  • Netflix
Kristian Andersson | Nyhet
21 juli 2017
Kristian Andersson | Nyhet
21 juli 2017

Regissören Christopher Nolan är aktuell med filmen ”Dunkirk”. Nu sätter han en tydlig gräns och kommer att slåss för att endast visa upp sina filmer på bio när de har premiär.

Anledningen till detta är för att många av hans filmer är optimerade för 70 mm film. Han menar att det inte går att uppfatta den fantastiska bilden av en 70 mm film på en datorskärm, mobil eller iPad.

LÄS OCKSÅ: Vår recension av "Dunkirk"!

Regissören hävdar att det i "Dunkirk" finns scener som måste upplevas på bio för maximal upplevelse. Även om filmerna oftast visas i det normala formatet 35 mm är det ändå bättre på bio.

I en Intervju med Indiwire säger Christopher Nolan att Netflix inte ger filmer den respekt de är förtjänta av. Film ska upplevas på bio, menar han. Han säger att Netflix har en konstig affärsidé som vill släppa filmer på sin streamingplattform innan eller samtidigt som de släpps på bio, en modell som regissören inte alls tycker om.

Kritiker menar att denna policy som Netflix och andra streamingtjänster kör med kommer att leda till att biografer går omkull eftersom kunderna istället kan se materialet på nätet till en billigare peng.

Men om vi vänder på det hela, kanske streamingtjänsterna kan få biografkedjor som SF att skärpa sig och hålla sina salonger i bättre skick. För att inte nämna en sänkning av biljettpriserna? Och varför inte bygga fler IMAX biografer i vårt avlånga land? Exempelvis är huvudbiografen i Helsingborg inte uppdaterad på över 27 år. Alldeles för länge sedan om du frågar mig!

Hur tycker du att en film ska upplevas?