Nu på bio

Det senaste på biofronten!

National Geographic uppmärksammar 75 års-jubileet av Dagen-D

National Geographic uppmärksammar 75 års-jubileet av Dagen-D

Sebastian Håkansson | Nyhet
03 juni 2019
Sebastian Håkansson | Nyhet
03 juni 2019

Med anledning av 75-års jubileet av Dagen-D visar National Geographic varje tisdag under juni månad flera nya dokumentärer på temat: Andra världskriget.

Andra världskriget var inne på sitt femte år när allierade styrkor tog sig över den engelska kanalen och stormade de tyska trupperna i Normandie, Frankrike den 6 juni 1944. Kodnamnet för insatsen var Operation Overlord, men är mer känt som Dagen-D. Det sägs att detta var startskottet som ledde till andra världskrigets slut. Genom denna stora insats kunde allierade styrkor ta sig in i Frankrike och i augusti 1944 var västra Europa friade från den tyska ockupationen. Året senare var andra världskriget över.

För att uppmärksamma 75-års dagen av Dagen-D

För att uppmärksamma 75-års dagen av Dagen-D visar National Geographic en ny krigsdokumentär varje tisdag under juni månad med start den 4 juni kl. 21.00 då Ögonvittne: Dagen-D har premiär. De tre efterföljande tisdagarna visas: Dränerade världshav-Dagen D:s hemligheter, Kungen som lurade Hitler och USS Indianapolis: Det sista kapitlet.

Kanalen bjuder på ytterligare premiärer under juni månad  såsom SS inifrån: Vägen till makten och Hitlers sista fäste-säsong 2. Detta följs av ett urplock utav de bästa dokumentärerna om andra världskriget.

"På National Geographic berättar vi historien som den var. Med den nuvarande världspolitiken är det mer relevant än någonsin att berätta historien och hylla de modiga män som kämpade i Normandie juni 1944 och befriade Europa från den tyska ockupationen, säger Christian Skov, programchef för National Geographic i Norden.

Även streamingtjänsten National Geographic+ kommer under juni månad att uppmärksamma Dagen-D och andra världskriget. Kunder till Viaplay, Comhem och Telia har möjlighet att streama titlar såsom Hitlers sista fäste, Anne Franks sista dagar och Apokalypsen: Andra världskriget.

I juni har följande dokumentärer om andra världskriget premiär:

SS inifrån: Vägen till makten Premiär 4 juni 20.00 på National Geographic

Under det andra världskriget ledde en armé bestående av män som såg sig själva som en ”ras-elit”, en terrorvåg över Europa – SS. När det begav sig ansåg de att grymheterna tjänade ett högre syfte. 70 år senare har vissa före detta SS-soldater förkastat sitt agerande under kriget, medan andra fortfarande ser sina fruktansvärda handlingar som berättigade.

Ögonvittne Dagen-D Premiär 4 juni 21.00 på National Geographic

En berömd dag. Fem hjältar. Fem vändpunkter som förändrade andra världskrigets förlopp under den berömda landstigningen under Dagen-D, berättade av dem som gjorde skillnad. Med hjälp av arkivmaterial, dramatiska rekonstruktioner och skriftliga vittnesmål från ögonvittnen och personliga vittnesmål från våra fem hjältar – detta är Dagen-D som du aldrig upplevt den.

Dränerade världshav: Dagen-D:s hemligheterPremiär 11 juni 21.00 på National Geographic

Med hjälp av den senaste sonartekniken avslöjar en unik expedition, med uppdrag att kartlägga sjunkna allierade fartyg utanför Normandies kust, fantastiska bilder från havsbottnen. När vattnet dräneras bort avslöjas hemlig teknik som såväl de allierade och nazisterna använde i kampen om Västeuropa. Resultatet av denna konflikt förändrade vår värld.

Kungen som lurade Hitler – Premiär 18 juni 21.00 på National Geographic

Inför 75-årsjubileet av Dagen-D avslöjas identiteten på den hemliga bulvan som vilseledde Hitler inför landstigningen av Normandie: Kung George VI.

Hitlers sista fäste-säsong 2Premiär 18 juni 22.00 på National Geographic

När ett amerikanskt regemente beger sig längs kusten för att befria den franska staden St Malo stöter de på hårt nazistiskt motstånd och blockerade vägar. Även när den 3:e bataljonen lyckas bryta sig igenom återtas vägspärren inom några timmar av nazisterna, som omringar bataljonen. Isolerade från mat, förstärkning och sjukvård börjar sagan om den Förlorade Bataljonen.

USS Indianapolis: Det sista kapitletPremiär 25 juni 21.00 på National Geographic

Följ en vetenskaplig detektivberättelse om upptäckten av vraket efter USS Indianapolis på 5 600 meters djup i Filippinska sjön. Skeppets förlisning under de absolut sista dagarna av Andra Världskriget innebar den största förlusten av liv i den amerikanska flottans historia, och de skakande berättelserna om överlevande sjömän i havererande flytvästar är legendariska.