Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
När Linda Hamilton rasade mot James Cameron: behandla mig som en människa!

När Linda Hamilton rasade mot James Cameron: "behandla mig som en människa!"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 juni 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 juni 2023

Actionstjärnan om gången hon blev vansinnig på regissören

Med Terminator-filmerna skrev Linda Hamilton in sig i filmhistorien, men arbetet med den berömda serien var inte alltid en dans på rosor.

Under natten till i dag, på Netflixeventet TUDUM, blev det känt att Linda Hamilton ska medverka i den nästkommande säsongen av Stranger Things. Av den anledningen passar vi på att blicka tillbaka till filmen som blev stjärnans stora genombrott för att ta del av en anekdot hon själv har berättat om.

För nästan fyrtio år sedan släpptes den ikoniska actionfilmen The Terminator (1984), som var James Cameron första riktiga långfilm. Han hade förvisso hoppat in och arbetat en del på det Roger Corman-producerade bottennappet Piraya II - De flygande mördarna, men nu fick han alltså stå på egna ben och berätta en historia som han själv kommit på.

Utöver att göra Arnold Schwarzenegger till en sensation, markerade även Terminator Linda Hamiltons stora genombrott. Sedan dess har hon återvänt i rollen som Sarah Connor, solbrillor, linne och allt, vid upprepade tillfällen.

Terminator
Linda Hamilton som Sarah Connor i Terminator. Foto: Orion Pictures

Arbetet med Terminator-filmen var inte helt friktionsfritt

James Cameron har gjort sig berömd som en av filmhistoriens mest framgångsrika regissörer, alltid redo att pusha de cinematiska gränserna – men också sina skådespelare. Men under arbetet med den första Terminator-filmen, var inte Linda Hamilton rädd för att ta i från tårna mot den numera trefaldiga Oscarsvinnaren.

I en intervju med The Daily Beast berättar hon om en incident där hon gallskrek mot regissören, som senare skulle komma att bli hennes make drygt ett decennium senare. Som det sägs, kärlek börjar alltid med bråk?

– "Jim" och jag kom inte kom överens, men det fanns ett tillfälle där jag bad honom om något. Jag ville se vad vi spelat in. Många skådespelare är beroende [av det], men jag behövde aldrig gå tillbaka och titta på några tagningar för att vara säker på att jag hade satt dem. Fram tills en dag.

Linda Hamilton i Terminator
Foto: Tri-Star Pictures

När Linda Hamilton rasade mot James Cameron: "behandla mig som en människa!"

Tagningen hon ville se var när hon krossar T-800-terminatorn i slutsekvenserna och levererar den ikoniska repliken "You're terminated, fucker!". Anledningen till att Linda Hamilton tvivlade på sitt eget omdöme den här gången var att de som styrde terminatorn råkade slå till henne med terminatorns arm:

– De träffade mig faktiskt på halsen och det skrämde mig lit eftersom det är ett 115 kilo tung föremål som slår dig på halsen. Jag kände kanske lite att jag tappade mitt självförtroende för en stund, så jag ville se om tagningen.

Men, enligt Linda Hamilton, så vägrade James Cameron att visa henne vad de precis spelat in. "Vi har inte tid för detta, vi måste vidare", ska han ha sagt.

– Jag blev galen. Jag tog med honom bort från set, men det fanns inget tak så hela filmteamet kunde höra. Och jag skreeek på honom. Typ, "om du vill se en mänskliga varelse på skärmen, då måste du börja behandla mig som en människa!" Jag menar, jag blev helt galen. När jag var klar med filmen, då tänkte jag, det där är en regissör som verkligen hejade på maskinerna.

Om Linda Hamilton kommer att återvända till Terminator-världen framöver, återstår att se, men vi får väl hoppas att hon får göra en Sarah Connor-liknande karaktär i "Stranger Things".

NÄSTA ARTIKEL