Trailerpremiär för AVGRUNDEN – Sveriges första katastroffilm

Molly Hammar och Jocke Berg gör ledmotivet till katastroffilmen Avgunden

Filmtopp
07 augusti 2023 kl. 09:08

"Drabbande och mäktigt"

Om drygt en månad är det premiär för "Avgrunden" – en svensk katastroffilm där gruvan under Kiruna får en betydande roll. Nu är det klart Molly Hammar gör filmens ledmotiv, "Deep Down".

Avgrunden kretsar kring Frigga (Tuva Novotny) som – vid sidan om det riskfyllda arbetet som säkerhetschef i Kirunavaaragruvan – försöker balansera familjen, den nya kärleken Dabir (Kardo Razzazi) och ett ex som inte vill släppa taget (Peter Franzén). Men när marken plötsligt börjar skaka under deras fötter spelar livspusslet ingen roll och kampen för att inte dras ner i avgrunden börjar. I övriga roller syns bland andra Felicia Maxime, Tintin Poggats Sarri och Edvin Ryding.

– Efter att ha fått se ett utkast av filmen så blev jag direkt otroligt inspirerad och ville skriva en låt som spelar på både de mäktiga miljöerna och den starka känslan i filmen. Jag blev drabbad av den och när jag tillsammans med Jocke Berg skriver melodierna ihop så blir det oftast så – drabbande och enligt mig, mäktigt. Deep Down handlar om att försöka rädda något som kanske är för sent att rädda,” säger Molly Hammar i ett pressmeddelande.

Molly Hammar
Molly Hammar skriver låt för "Avgrunden". Foto: Pressbild/Susanna Tajik

 

En av de dyraste svenska filmerna

Med en av de högsta budgetarna för en svensk film är Avgrunden den största svenska katastroffilmen någonsin. Filmen är regisserad av actionveteranen Richard Holm och är inspelad på plats i Kiruna samt i Tammerfors i Finland och på Kanarieöarna.

–Vi kände direkt att en storslagen katastroffilm som Avgrunden behövde ett eget storslaget ledmotiv, något som ramar in vår berättelse och förstärker alla de rätta känslorna. Och när vi träffade Molly klickade direkt, inte nog med att hon har en magisk röst, i Deep Down har hon också verkligen lyckats fånga filmen och hjärtat i berättelsen, säger Richard Holm, filmens regissör.

"Avgrunden" har premiär den 15 september.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL