Minns du den svenske barnskådisen? Nu regisserar han Hollywoodstjärnor

Minns du den svenske barnskådisen? Nu regisserar han Hollywoodstjärnor

Emil Oscar Rasmussen
08 juli 2024 kl. 16:00

Från Peter Settman till Ewan McGregor

Svenska Niclas Larsson är just nu aktuell med sin långfilmsdebut som regissör med filmen "Mother, Couch", där det kryllar av internationella storstjärnor. Tycker du att du känner igen Larsson kan det bero på att han först slog igenom som barnskådis i Sverige.

Häromdagen var det efterlängtad biopremiär för långfilmen Mother, Couch – en svenskpräglad produktion som är baserad på Jerker Virdborgs roman Mamma i soffa och regisserad av Niclas Larsson. Med filmen har Larsson gjort långfilmsdebut som regissör, och med svenska ögon är det en debutfilm med rejäl stjärnglans. Global sådan dessutom.

Mother, Couch (2024) – Ewan McGregor "svenska" film
Ewan McGregor i "Mother, Couch". Foto: Nonstop Entertainment.

Handlingen kretsar kring tre syskon vars mamma sätter sig ned i en soffa i en möbelaffär och vägrar att resa på sig igen. Hur syskonen väljer att hantera den udda situationen blir till ett fascinerande drama som blottlägger deras olikheter.

Rollerna i filmen spelas av bland andra storstjärnan Ewan McGregor, House of the Dragon-profilen Rhys Ifans, stjärnskottet Taylor Russell (Bones and All, Waves) och Oscarsvinnaren Ellen Burstyn.

I samband med premiären av Mother, Couch har Larsson synts både i svensk och internationell media – källor som sträcker sig från SVT och TV4 till The New York Times har uppmärksammat den svenske regissören. Tycker du att Larsson sett bekant när hans ansikte dykt upp i rutan och tidningarna för att prata om sin nya film är det inte speciellt konstigt. Larsson slog nämligen först igenom som barnskådespelare. 

Niclas Larsson i Nyhetsmorgon
Niclas Larsson i "Nyhetsmorgon". Foto: TV4.

Niclas Larssons resa från svensk sitcom till de stora stjärnorna

Resan till att bli en uppmärksammad långfilmsregissör började inte bakom kameran för 34-årige Niclas Larsson. Redan som barn slog han igenom som skådespelare, med en roll i Ulf Kvenslers komediserie En ängels tålamod (2001).

Serien, med Peter Settman i huvudrollen, kretsade kring en ängel som skickats till jorden för att hålla ett vakande öga på en familj bestående av den ensamstående mamma och hennes två barn. Niclas Larsson spelade det yngre av de två barnen i serien som sändes i två säsonger och 24 avsnitt.

Övergången till yrket bakom kameran har bland annat gått via USC:s aktade filmskola i Los Angeles och 2013 gjorde han succé med sin kortfilm VattenGöteborgs filmfestival, som han återvände till med Mother, Couch i början av året – och vann Dragon Award Best Nordic Film.

"Mother, Couch" visas nu på svenska biografer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL