Mikael Persbrandt spelar Dag Hammarskjöld i kommande film

Mikael Persbrandt spelar Dag Hammarskjöld i kommande film

Filmtopp
08 februari 2023 kl. 19:02

Kolla in Mikael Persbrandt som Dag Hammarskjöld

Film i väst avslöjar i ett pressmeddelande att Mikael Persbrandt spelar huvudrollen i "Hammarskjöld" – den kommande filmen om den svenske FN-generalsekreteraren som dog under mystiska omständigheter.

Per Fly (Monica Z) regisserar "Hammarskjöld", en ny långfilm om FN:s svenske generalsekreterare som dog under mystiska omständigheter i Nordrhodesia 1961. Filmen är en tät politisk thriller samtidigt som den är ett personporträtt av människan Dag Hammarskjöld, hans tvivel, övertygelse och växande längtan efter ett vanligt liv. I huvudrollen som Dag Hammarskjöld ser vi Mikael Persbrandt.

I övriga roller återfinns en bred internationell rollbesättning med bland andra Francis Chouler, Cian Barry, Hakeem Kae-Kazim, Colin Salmon, Richard Brake, Sara Soulié och Thure Lindhardt. Patrick Ryborn, Unlimited Stories, producerar i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Mikael Persbrandt som Dag Hammarskjöld i "Hammarskjöld"
Mikael Persbrandt som Dag Hammarskjöld. Foto: Niklas Maupoix.

Ett självmordsuppdrag i fridens namn

År 1961 har Dag Hammarskjöld ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det kalla kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

– Jag har i flera år fascinerats av Dag Hammarskjöld och hans idealistiska kamp för en bättre och rättvisare värld. Med Dag dog drömmen om ett starkt FN och de sista nio månaderna av hans liv levererade han handlingen tragiskt till ett thrillerdrama om girighet, våld och längtan. Handlingen utspelar sig i det kalla krigets skrämmande värld, där dödandet av politiker var en del av normala angelägenheter, säger Per Fly, regissör och som skrivit manus tillsammans med Ulf Ryberg, i pressmeddelandet.

Även producent Patrick Ryborn på Unlimited Stories uttalar sig:

– Det här är vår berättelse om Dag Hammarskjöld med Mikael Persbrandt som axlar rollen som Dag. En politisk thriller samtidigt som det är ett personporträtt av människan Hammarskjöld. Vår värld idag med despoter som ledare i många länder hade mer än någonsin behövt Dag Hammarskjöld och ett FN som verkligen hade kunnat göra skillnad.

Filmen får svensk biopremiär julen 2023.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL