Mikael Persbrandt och Anna Odell i nya filmen X&Y

Mikael Persbrandt och Anna Odell i nya filmen X&Y

Filmtopp
Uppdaterad 10 mars 2022 kl. 09:56 | Publicerad 13 september 2018 kl. 11:59

Tillsammans med Mikael Persbrandt utforskar Anna Odell manlig och kvinnlig identitet i sin kommande film “X&Y”.

X & Y har biopremiär den 23/11.

Gränserna mellan verklighet och fiktion suddas ut när Anna Odell möter Mikael Persbrandt i den kommande filmen “X&Y”. Anna Odell har regisserat, skrivit manus och spelar huvudrollen i filmen, som överskrider genrer i en blandning av spelfilm, konstprojekt och experimentell dokumentär för att utforska manlig och kvinnlig identitet.

Anna Odell gjorde sig känd för sitt examensverk Okänd, kvinna 2009-349701, där hon spelade självmordsbenägen och tvångsomhändertogs av psykvården. När det sedan avslöjades att allt varit ett konstprojekt i syfte att synliggöra maktstrukturerna inom svensk psykvård blev det mycket kontrovers.

Därefter kom Odells spelfilmsdebut Återträffen (2013) som vann guldbaggar i kategorierna bästa film och bästa manuskript. Odell var även nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Med sina filmer har Odell onekligen väckt många känslor och reaktioner under åren och hennes kommande film X&Y verkar inte bli ett undantag.

Till TriArt berättar Anna Odell att filmen ska utforska manlig och kvinnlig identitet. Filmen är en blandning av spelfilm och experimentell dokumentär, där Mikael Persbrandt spelar rollen som sig själv, en machoskådis, som möter Anna Odell, också i rollen som sig själv, den gränslösa konstnären.

Anna Odell berättar om sin kommande film:

X&Y är en film som utforskar identitet, manligt, kvinnligt. Det är en lek med verklighet och fiktion och en kontrollerad undersökning av vad det innebär att vara människa i vår medialt gränslösa samtid. Jag vill ifrågasätta vår tilltro till ”dessa sanningar” genom att leka med den mediala bilden som finns av mig som den gränslösa konstnären och bilden av Mikael Persbrandt som den gränslösa skådespelaren/alfahannen. 

Förutom Persbrandt och Odell medverkar bland andra skådespelarna: Vera Vitali, Shanti Roney och Thure Lindhardt.

Är du sugen på att se fler filmer av kvinnliga regissörer kan du ta del av den här listan.

“X&Y” kommer ut på svensk bio den 23 november i år. Kommer du att gå och se den?

Océanne Texier

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL