Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Michael Nyqvist död

Michael Nyqvist död

Axel Diedrichs | Nyhet
27 juni 2017
Axel Diedrichs | Nyhet
27 juni 2017

Den svenska skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har gått bort

Michael Nyqvist i filmen Män som hatar kvinnor

Michael Nyqvist har efter en tids sjukdom gått bort, och Dagens Nyheter menar att det var cancerrelaterat. Det var hans familj som gick ut med det chockerande beskedet.

Vi har i dag den sorgliga nyheten att meddela att skådespelaren och författaren Michael Nyqvist har avlidit tisdagen den 27 juni 2017 efter en tids sjukdom. Michael Nyqvist blev 56 år gammal och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Familjen ber att få sörja i stillhet.

På sociala medier visar fans sin sorg, och när nyheten når USA kommer även amerikanarna att visa sin besvikelse.

Michael Nyqvist blev bara 56 år gammal och kommer att lämna efter sig ett stort tomrum. 

Om karriären

Michael Nyqvist hann under sin karriär medverka i över nittio olika produktioner och vinna ett flertal priser - bland annat en guldbagge för Bästa manliga huvudroll för Grabben i graven bredvid (Kjell Sundvall, 2002). Han hann även göra ett namn av sig i Hollywood. I Sverige kommer han förmodligen minnas främst för sina insatser i Tillsammans (Lukas Moodysson, 2000), Så som i himmelen (Kay Pollak, 2004) och Millenium-triologin (2009).

De senaste åren har Nyqvist medverkat i Den allvarsamma leken (Pernilla August, 2016) och miniserien Madiba (2016-). För sin insats i Pernilla August film vann han en guldbagge för Bästa manliga biroll. Han medverkar även i den amerikanska filmen Hunter Killer med bland andra Gerald Butler och Gary Oldman i övriga roller, vilken har premiär någon gång 2017 i USA. Han ingick även i rollistan till Kursk, med bland andra Colin Firth i rollerna, som just nu håller på att spelas in. Om Nyqvist hann spela in alla sina scener vet vi inte ännu.

Vad jag minns bäst av Michael Nyqvist

Michael Nyqvist var en unik svensk skådespelare, som visste hur han skulle balansera mänsklig värme med en slags tuffhet. Han är alldeles lysande i Ulf Malmros filmer. Inte minst i Min så kallade pappa, där han skildrar en pappa som förlorat sitt minne och återförenas med sin dotter. Han är även hysterisk som den benhårde polisen i favoritfilmen Smala Sussie. Och oerhört charmig som den välmenande fasadpappan Guiseppe i Bäst i Sverige.

Utöver både gripande och roliga filmer bär han huvudrollen i Män som hatar kvinnor, som jag anser är den bästa svenska thrillerfilm som gjorts.

Michael Nyqvist i filmen Män som hatar kvinnor

Hur minns du Michael Nyqvist?