Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hero gradient image

Meryl Streep stödjer kvinnornas filmkamp

Axel Diedrichs | Nyhet
20 april 2015
Axel Diedrichs | Nyhet
20 april 2015

Meryl Streep (Into the Woods), en av tidernas största skådespelerskor, hjälper till att grunda ett manusförfattarprogram för kvinnor över fyrtio. Programmet heter The Writers Lab och är tänkt att ge fler kvinnliga manusförfattare en ökad chans att etablera sig i branschen. Programmet är tänkt att drivas av NYWIFT (New York Women in Film and Television), ett kollektiv som Streep länge har följt.

Flera kända manusförfattare kommer att delta i initiativet i rollen som mentorer. Bland andra hittar vi Kirsten Smith (Legally Blonde) och Jessica Bendinger (Bring it on).

Jag tycker att det är hemskt att tänka på hur lite vi får ut av kvinnor i stora roller bakom kameran. Därför är det skönt med såna här initiativ då filmskapandet drar nytta av kvinnors kulturella och kreativa sida. När jag tänker efter finns det knappt en handfull riktigt stora kvinnliga filmskapare.

Hur lätt är det att svara på vilka som är dina fem bästa kvinnliga manusförfattare eller regissörer? Inte alls lätt tycker jag!

Men förhoppningsvis blåser det nu en vind som ger dem mer ansvar för hur en filmberättelse ska formas och se ut. Minns du Sofia Coppolas Lost in Translation(2003)? En av de dramafilmer jag håller mig närmast. Vi får följa en opassande relation mellan två upptagna människor som blir kära i varandra under en visit i Tokyo. Den största käppen i hjulet är kanske åldersskillnaden där Bob (Bill Murray) är i femtioårsåldern och Charlotte (Scarlett Johansson) runt tjugo.

I många fall hade Lost in Translation förmodligen sett annorlunda ut om det var en man istället för en kvinna som regisserat den. Jag tänker främst på könsfördelningen som jag tror skulle se annorlunda ut. Jag tror att istället skulle en ung man skulle förälska sig i en äldre kvinna. Det är nödvändigtvis ingen stor grej, men i så fall hade vi inte fått se Bill Murray om blev oscarsnominerad för rollen.

Jag tycker att det är spännande att Streep ger sig in i kvinnornas kamp om att etablera sig som respekterade filmskapare. Förhoppningsvis ger det resultat!

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.