Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Många spännande titlar får produktionsstöd av Svenska Filminstitutet

Produktionsstöd till många spännande titlar

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 mars 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 mars 2021

"Kambodja, Bergslagen och transvestiter bland de senaste produktionsstöden."

"Kambodja, Bergslagen och transvestiter bland de senaste produktionsstöden" – med den rubriken presenterar Svenska Filminstitutet de projekt som har tilldelats produktionsstöd.

Marisol får produktionsstöd av Svenska Filminstitutet.
Ur Marisol. Foto: Stefan Berg, Masters of Reality

Årstidernas växlingar speglas i dokumentären Sång till Bergslagen, Kambodja efter Röda Khmerernas styre skildras i Bong Thom och i Marisol följer Amanda Erixon Ekelund sin egen far som kommer ut som transvestit. Det och mycket mer bland de senaste produktionsstöden.

Dokumentärfilmarna Nina Hedenius och William Long skildrar sin hembygd i Sång till Bergslagen. En film genom årstidernas växlingar med människor och djur i Bergslagen. Närheten till naturen och de vilda djuren sätter sin prägel på människorna här.

Det unga moderna Kambodja tar plats i norsk-svensk-belgiska dokumentären Bong Thom av Zaradasht Ahmed. Filmen berättar om två bröder och deras mamma från landsbygden. Modern driver familjegården medan bröderna gör romantiska musikvideor i storstaden Phnom Penh. En av bröderna har händer, den andra inte. Relationerna speglar ett Kambodja efter Röda Khmerernas styre; ett land som – trots årtionden av fred – fortfarande lever i krigets eko. Svenska samproducenter är Marina-Evelina Cracana och Oscar Hedin.

Bullets med manus och regi av Peter Pontikis görs inom debutantsatsningen Moving Sweden. Filmen är en brännande aktuell drama-thriller som speglar vår samtid och i stil med de franska cinema de banlieue-filmerna skildrar kampen att få vara barn i en värld där omständigheterna inte tillåter det. Filmen planeras spelas in i norra Stockholm i sommar.

Dansk-svenska samproduktionen Köpenhamn finns inte, manus Eskil Vogt, regi av Martin Skovbjerg är en nutida kärlekshistoria där en ung kvinna försvinner spårlöst. Tre månader senare går hennes pojkvän med på ett ovanligt arrangemang: att bli inlåst i en lägenhet och bli förhörd av kvinnans pappa. Snart blir det tydligt att paret valt ett okonventionellt liv. Svensk samproducent är Lizette Jonjic.

Dokumentären Marisol följer författaren Fredrik Ekelund som kommer ut som transvestit vid 64 års ålder. Hans nya jag – Marisol – kastar sig ut i det vilda livet med transorna i Köpenhamn. Familjen går i kras och barnen undrar vem deras pappa är. Kan både Marisol och Fredrik rymmas i samma person? Filmen samregisseras av Stefan Berg och Amanda Erixon Ekelund.

Kortfilmen Habib and the Thief av Naures Sager är en kärleksberättelse mellan två arabiska män. Deras starka dragning till varandra är oneklig i denna tjuv och polis lek men det dröjer inte länge förrän verkligheten hinner ikapp och tvingar dem att möta en av sina livs värsta farhågor - ett hot från den arabiska världen.

Hannah Reinikainen (Alltid Amber) regisserar kortfilmen Spott som riktar sig till ungdomar i åldern 13-18. Nellie och Alex är 13 år och har varit bästa vänner så länge de kan minnas. Tillsammans utforskar de världen genom fysiska och intima utmaningar. Men något annat har börjar locka Alex uppmärksamhet sent på kvällarna vid skaterampen, ett hot som Nellie tvingas möta.

ALLT DU BEHÖVER VETA OM SVENSK FILM: Svenska filmer – Filmhistoria, Filmtips och Svenska synden

 

NÄSTA ARTIKEL