Män ska sära på benen i Anna Odells gynstol

Män ska sära på benen i Anna Odells gynstol

Filmtopp
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 15:07 | Publicerad 03 januari 2020 kl. 00:01

Gör visuell konst på Göteborgs Film Festival.

I ett pressmeddelande skriver Göteborg Film Festival att Anna Odell ska göra ett nytt visuellt konstverk på festivalen. Premiären för ”Undersökningen” hålls den 25 januari.

Anna Odell är en av svensk films mest intressanta röster. Nu är hon aktuell med ett nytt visuellt konstverk som är specialgjort för Göteborg Film Festival.

I Undersökningen har Anna Odell valt att bjuda in män i olika maktpositioner till ett samtal på temat jämlikhet. Syftet med verket är att undersöka svaghet, sårbarhet och empati. Medverkar gör bland andra Jan Guillou, Thomas Bodström och Börje Salming, gynekologstolen som en metafor för sårbarhet.

Besökarna kommer få en interaktiv upplevelse när verket visas på en specialbyggd gynekologmottagning på Göteborg Film Festival. Visningarna kommer gå under namnet The Gynecological Cinema Chair.

– Man går frivilligt upp i gynstolen, men jag vågar nog påstå att ingen känner sig bekväm i den. Att det också är en stol som i princip uteslutande används för att undersöka kvinnor gör den kanske än mer passande för ändamålet med undersökningen. Å andra sidan tänker jag att ställningen är ganska bekant för många män. Män kan ofta sitta med särade ben och ta plats. Ställningen i en gynstol är i princip den samma, man bara tippar den bakåt, skriver konstnären Anna Odell i ett pressmeddelande.

”Undersökningen”, som skapats under hösten 2019, kommer visas i sin helhet under Göteborg Film Festival 2020. En kortare version blir också årets vinjettfilm och kommer visas före var och en av festivalens visningar.

För mer läsning, spana in vår intervju med Anna Odell.

NÄSTA ARTIKEL