Malik Bendjelloul är död – begick självmord

Malik Bendjelloul är död – begick självmord

Eric Diedrichs
Uppdaterad 13 juli 2021 kl. 12:07 | Publicerad 14 maj 2014 kl. 12:05

Den svenska dokumentärskaparen Malik Bedjelloul har begått självmord.

De flesta av er har säkert redan hört nyheten om att Malik Bendjelloul är död. Han dog igår kväll 36 år gammal och dödsorsaken uppges vara självmord.

Synd att vi inte fick se så mycket av honom. Malik Bendjelloul hann bara regissera en enda långfilm. Den Oscarsvinnande geniala dokumentären om mytomspunne musikern Sixto Rodriguez, Searching for Sugarman.

Med den dokumentären gjorde han inte bara alla cineaster och Rodriguez en tjänst genom att sätta honom på musikkartan, utan även vi musiktokiga nördar (som jag själv) fick plötsligt en ny mystisk idol att fascineras av och snöa in på.

Tydligen hade Malik ett nytt filmprojekt på gång, vad det nu rörde har jag ingen aning om. Men det var säkert ett väldigt passionerat ämne. Det var ju egentligen halva grejen med hans film Searching for Sugarman. Malik satsade allt på att berätta historien som han tyckte förtjänade att berättas i en hel långfilm. Från början var sugarman tänkt att vara ett inslag i TV-programmet Kobra. Men Malik kunde inte släppa ifrån sig materialet.

Han finansierade resten av filmen själv med sina besparingar och lån från vänner. Han hade inget större stöd från filmens huvudproducenter som sa till honom att hans film (efter 3 års klippning!) "höll inte för de krav som ställs på filmer som ska upp på vita duken".beg

Trots sin korta karriär är jag säker på att Malik Bendjelloul  kommer gå till svensk filmhistoria som en av våra främsta och mest lovande regissörer.

Den senaste tiden har många kändisar fallit bort. Vi på filmtopp hedrar våra fallna stjärnor.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL