Lukas Moodyssons filmtips till Filmtopps läsare: “mycket humor och väldigt mörk“

Lukas Moodyssons filmtips till Filmtopps läsare: “mycket humor och väldigt mörk“

Eric Diedrichs
Uppdaterad kl. 19:10 | Publicerad 15 oktober 2023 kl. 16:10

Om Lukas själv får välja

När Lukas Moodysson är tillbaka på biograferna passar han också på att ge Filmtopps läsare ett filmtips. Här är filmen han tycker att du ska se!

Lukas Moodysson blev en omedelbar sensation i svensk film med debuten Fucking Åmål (1998). Två år senare, med efterföljande Tillsammans, bevisade han att han inte var någon "one-hit wonder". Nu är han aktuell med sin första film på tio år, som också är en uppföljare till den trefaldigt Guldbaggenominerade kollektivklassikern.

I Tillsammans 99 återser vi de flesta av skådespelarna från förra filmen, däribland Gustaf Hammarsten, Olle Sarri, Cecilia Frode, Sten Ljunggren, Anja Lundqvist, Henrik Lundström och Lisa Lindgren, men också nya namn som David Dencik, Jonas Karlsson och Clara Christiansson Drake.

Lukas Moodysson och Lisa Lindgren
Lisa Lindgren och Lukas Moodysson. Foto: Filmtopp Int.

Lukas Moodyssons filmtips till Filmtopps läsare: “mycket humor och väldigt mörk“

Inför galapremiären för Tillsammans 99 i Göteborg medverkade Lukas Moodysson i en stor och exklusiv intervju med Filmtopps Eric Diedrichs, där han bland annat avslöjade att han själv hade tänkt att skådespela i filmen. Han passade också på med att dela med sig av ett filmtips.

– Jag tar då en film, som jag tycker har samma perspektiv [som Tillsammans 99] när det kommer till att titta tillbaka i tiden. Nämligen Career Girls av Mike Leigh, som handlar om två kvinnor. Den slår jag till med! När de är unga så är de lite outsiders, lyssnar på The Cure och läser Systrarna Brontë och sånt, säger Lukas Moodysson till Filmtopp.

Han fortsätter:

– Sen växer de upp och blir lite mer välanpassade och har kontorsjobb. Vid ett tillfälle åker de tillbaka och träffar en kompis, en kille som de tidigare var vän med. Han var kär i en av dem, men honom har det gått lite sämre för. Det är en väldigt fin film, som är väldigt rolig. Den är lite som den här [Tillsammans 99]! Den har mycket humor, men är väldigt mörk. En smaksak, vissa kanske ser mörkret, vissa humorn.

Här streamar du: Career Girls/Flickor i karriären (1997)

Med det tackar vi Lukas Moodysson för filmtipset. "Tillsammans 99" visas nu på svenska biografer runt om i landet.

NÄSTA ARTIKEL