Då var 2014:s Oscarsgala över

Då var 2014:s Oscarsgala över

Eric Diedrichs
Uppdaterad 04 augusti 2023 kl. 08:08 | Publicerad 03 mars 2014 kl. 11:03
 

Då var årets Oscarsgala över. Det blev väl inga direkta överraskningar bland de utdelade priserna. Mer eller mindre vann alla förhandstippade. Som vanligt var det politiskt säkra kort och som vanligt vann varken Leonardo DiCaprio eller Meryl Streep. Cate Blanchett fick i alla fall ta emot det välförtjänta priset och jag blev ungefär lika glad för Jared Letos skull som jag hade blivit om Michael Fassbender hade vunnit. Vet inte om jag blev överförtjust i att bästa regi gick till Alfonso Cuarón för Gravity, men visst jag köper det.

En fråga. Kommer Leo någonsin få sin Oscar eller kommer han likt många giganter innan aldrig få ett ordentligt erkännande av akademien? Jag vet fasen inte. Antingen kommer han få sitt pris för en mindre förtjänt roll, ungefär som Scorsese fick bästa regi för The Departed men inte för Taxi Driver eller Raging Bull eller så kommer han aldrig få sitt pris, precis som Kubrick och Hitchcock aldrig fick för bästa regi.

Varför väljer akademien så ofta ett säkert kort framför den som verkligen förtjänar priset? Visst McConaughey var bra i Dallas Buyers Club och han gick ner i vikt för rollens skulle (vad nu det har för betydelse), men hans insatts var långt ifrån årets bästa och betydligt sämre än DiCaprios i The Wolf of Wall Street. Jag tror detta är ännu ett beslut som akademien kommer få äta upp i efterhand.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL