Littlefeather död – Vägrade ta emot Oscarsstatyett av Liv Ullmann

Littlefeather död – Vägrade ta emot Oscarsstatyett av Liv Ullmann

Filmtopp
Uppdaterad 05 oktober 2022 kl. 08:12 | Publicerad 03 oktober 2022 kl. 08:46

Aktivisten blev 75 år gammal

Ursprungsamerikanen och aktivisten Sacheen Littlefeather skrev historia 1973 när hon representerade Marlon Brando på Oscarsgalan. John Wayne "höllas tillbaka av sex vakter" i ett försök att få av henne från scenen.

Tillsammans med skådespelarikonen Marlon Brando låg ursprungsamerikanen, skådespelerskan och aktivisten Sacheen Littlefeather bakom en av de största skandalerna i Oscarsgalans i historia. När hon representerade Brando för att ta emot hans skådespelarpris för Gudfadern, höll hon ett tal som rörde upp starka känslor.

Nu rapporterar amerikanska medier att Littlefeather – vars aktion har blivit ett av de mest minnesvärda ögonblicken i Oscarsgalans historia – har dött vid 75 års ålder, omgiven av nära och kära. Så sent som i juni bad galan henne om ursäkt och för bara två veckor sedan höll de en fest i hennes ära. Dödsorsaken uppges vara bröstcancer.

Littlefeather
Foto: Sacheen Littlefeather, 1973, © Globe Photos/ZUMA Press.

Vägrade ta emot priset

Marlon Brando valde att bojkotta galan 1973 för att protestera för hur ursprungsinvånarna porträtterades i filmbranschen och för att visa sin respekt för den pågående ockupationen av Wounded Knee, där 200 medlemmar av American Indian Movement (AIM) stod upp mot tusentals amerikanska poliser och federala agenter.

Den norska stjärnan Liv Ullmann delade tillsammans med Roger Moore ut priset för Bästa manliga skådespelare och när Marlon Brandos namn lästes upp klev istället Littlefeather upp på scenen, iklädd en traditionell Apache-dräkt. Till allas förvåning höll hon upp sin högra hand och vägrade att ta emot priset för att sedan berätta för de 85 miljoner tittarna att Brando inte kan "acceptera detta väldigt generösa pris". Hon meddelade också att Brando skrivit henne ett åtta sidor långt tal, som hon inte hinner läsa upp men gärna delar med sig till pressen av efteråt.

"Anledningarna för detta", fortsatte Littlefeather, "beror på behandlingen av ursprungsamerikaner i dagens filmindustri… och visningar av filmer på TV, och vad som nyligen skett vid Wounded Knee".

Hela talet publicerades sedan av The New York Times och finns att läsa i sin helhet här.

Möttes av burop och jubel

Som du kan se i klippet ovan nedan möttes Littlefeathers tal av både burop och jubel, men hela aktionen möttes mestadels av stark negativ kritik av gemene man. Eftersom hennes pappa var ursprungsamerikan och hennes mamma vit, dröjde det inte heller länge innan olika medier började ifrågasätta hennes arv.

Likaså var de mer konservativa skådespelarna John Wayne, Clint Eastwood och Charlton Heston mycket kritiska till Littlefeathers och Marlon Brandos kupp. Till Los Angeles Times berättade Littlefeather att John Wayne var redo att "få ner mig från scnenen" och att han "var tvungen att hållas tillbaka av sex säkerhetsvakter". En senare undersökning visar dock att det sistnämnda kanske inte var sant.

Som skådespelerska medverkade Littlefeather i sju filmer, däribland den amerikanska Beck-filmen "Den skrattande polisen" från 1973 med Walter Matthau som Marin Beck.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL