LISTA: de största kontroverserna i Eurovisions historia

LISTA: de största kontroverserna i Eurovisions historia

Filmtopp
Uppdaterad 08 juli 2023 kl. 13:07 | Publicerad 13 maj 2023 kl. 07:05

Vi får hoppas att inget sånt här sker i Malmö

Genom åren har Eurovision Song Contest bjudit tittarna på mer än bara underhållande eufori. Här listar vi flera av musiktävlingens största skandaler. Förhoppningsvis slipper vi några sådana när ESC kommer till Malmö nästa år.

Röstningsfusk av Norge – 1963

I programmets åttonde upplaga som hölls 1963 fick vi se ett lika snopet som förvirrande slut på röstningen. Under en tid där länderna ringde in sina röster via telefon bad programledaren Katie Boyle Norge att upprepa sina resultat, men den norska talesmannen bad om att återkomma efter att alla andra resultat var inne. När det blev dags igen hade rösterna på ett mystiskt sätt förändrats, vilket förändrade resultatet av tävlingen och gav segern till grannarna Danmark på Schweiz bekostnad. 

Spaniens kontroversiella vinst – 1968

År 1968 hölls Eurovision i London, där 17 länder tävlade. Spanien representerades av sångerskan Massiel med låten La, la, la, som till slut vann tävlingen.

Det har funnits påståenden om att Spanien fuskade under omröstningen det året. Det sägs att Spanien hade betalat för att få röster från Portugal, Grekland och Jugoslavien. Detta skulle ha gjorts genom att "skicka spioner" till de andra länderna för att se till att Spanien fick deras röster.

Revolutionen under ABBA:s succé – 1974

Året då den svenska supergruppen ABBA vann Eurovision fick vi se musikfesten hamna i skuggan av en politisk rörelse. Vid tiden drog nejlikerevolutionen igång i Portugal, som styrdes av diktatorn Marcelo Caetano. Motståndskämpar planerade att störta honom och storma landets domstolar när Portugals bidrag spelades på TV. Revolutionen lyckades, men inte numret: artisten Paulo de Carvalho kom på 14:e plats av 17 tävlande.

Foto: EBU.

"För ung vinnare" – 1986

När Belgiens Sandra Kim vann Eurovision 1986 med låten J'aime la vie påstods det att hon var femton år gammal men i själva verket var hon endast tretton år, vilket egentligen var för ungt för att kvalificeras. Motståndarna i Schweiz som slutade upp på andra plats försökte få juryn att diskvalificera Kim så att de istället kunde tilldelas segern, men deras ansträngning bar ingen frukt. Sandra Kim stod sig därmed den yngsta någonsin att vinna tävlingen.

Politisk flaggviftning – 2000

I den första tävlingen efter milleniumskiftet fick vi se det hebreiska popbandet Ping-Pong ställa upp för Israels räkning. I slutet av framträdandet viftade gruppen med små flaggor för både Israel och Syrien som en uppmaning för att de två länderna skulle hitta fred. Gesten uppskattades inte av de israeliska myndigheterna, inte heller att gruppen i sista minuten bestämde sig för att sjunga låten Be Happy på engelska i stället för hebreiska, som de hade lovat.

Jimmy Jumps scenstormning – 2010

Jaume Marquet Cot, även kallad Jimmy Jump, är en spansk prankster och scenstormare som är känd för att ha stört flera internationella evenemang. Under Eurovision år 2010 i Oslo stormade han scenen under Daniel Diges framträdande för Spanien. Diges fortsatte att sjunga, medan säkerhetspersonalen snabbt tog bort Jimmy Jump från scenen. Efteråt berättade Diges, som lyckades hålla lugnet under incidenten, att han aldrig var rädd för vad som hände men att han var tacksam över stödet från publiken och sina fans.

Foto: Thomas Hanses / EBU.

Lesbisk kyss – 2013

Ja, vid flera tillfällen har Eurovision använts som en plattform för att framföra politiska budskap. Under upplagan 2013 fick vi se Finlands artist Krista Siegfrids toppa sitt nummer med att kyssa en av de kvinnliga dansarna på scenen. Ögonblicket som lockade stor uppmärksamhet gjordes som en protest mot Finlands förbud mot samkönat äktenskap.

Sedan 2017 får samkönade par gifta sig i landet. 

Foto: EBU.

Måneskins knarkrykte – 2021

Under Eurovision 2021 representerade det italienska rockbandet Måneskin Italien med låten Zitti e buoni och vann tävlingen. Efter deras seger började rykten om att bandmedlemmarna hade använt droger under tävlingen att sprida sig på sociala medier. Det skedde efter att en video som visade sångaren Damiano David böja sig över ett bord under finalen började cirkulera. 

David själv förnekade detta och sade att han bara plockade upp en skärvad glasbit från bordet. Bandet ställde även upp på ett drogtest efter tävlingen, som visade sig vara negativt. Trots detta fortsatte ryktena att cirkulera och fått Måneskin att stå ut med påståenden om att de knarkar.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL