Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Leif GW Perssons oväntade framtid – blir kossa i kommande film?

Leif GW Perssons oväntade framtid – blir kossa i kommande film?

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
27 augusti 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
27 augusti 2023

Från kassako till filmko

Det finns få individer i dagens Sverige som är lika uppskattade som Leif G.W. Persson. Han har etablerat sig som en folkkär profil både som författare och som kriminalexpert i rutan, och kanske är det i filmens värld han kommer att glänsa härnäst. Det finns nämligen en gnutta hopp om att vi får se honom gestaltas i en svensk film framöver – och det som ko.

Med sina många framgångsrika böcker, sin roll som kriminolog och sin ständiga närvaro i tv-rutan har Leif G.W. Persson blivit en av vårt lands mest välkända individer. Flera av den folkkära kriminalexpertens deckare har adapterats till tv-serier, men själv har han medverkat begränsat i dramaproduktioner. Det skulle det eventuellt kunna bli ändring på inom en nära framtid – åtminstone om vi tillåts drömma en aning, och om det är okej att tänja lite på termen "medverka".

Har vi tur finns det nämligen en chans att vi får se "Leif GW" gestaltas som tecknad ko framöver.

Tar Leif G.W. Persson plats i nästa "Mamma Mu"? Foto: SF Studios.

Leif GW Perssons oväntade framtid – blir kossa i kommande Mamma Mu?

I dag är det biopremiär för Vem är du, Mamma Mu? och filmen med svenska folkets favoritko bjuder på sevärd underhållning för den yngre publiken. Tidigare i veckan uppmärksammades filmen i samband med att Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna höll sin årliga höstpresentation för kommande svenska filmer.

Efter att trailern till Vem är du, Mamma Mu? visats, tog regissör Christan Ryltenius, manusförfattare Peter Arrhenius och rösten bakom Mamma Mu, skådespelaren Rachel Mohlin, plats på scen för att intervjuas av tillställningens moderator, Parisa Amiri. Trion han knappt få mikrofonerna i handen innan Amiri lyfte fram Mohlins tidigare uppmärksammade imitation av Leif G.W. Persson som en favorit, vilket följdes upp av träffsäkert flämtande och mumlande à la Leif GW, från Mohlin.

Kvartetten fick in en del prat om filmen, Mohlins nu 15 år som Mammu Mu och annat smått och gott, men de hade onekligen svårt att släppa tanken på Leif G.W. Persson. En bit in i intervjun är det Mohlin som åter för samtalet in på profilen och föreslår att Mamma Mu kanske kommer att utvecklas till Leif G.W. Persson med tiden – en symbios hon benämner som "Leif Ko Persson". Parisa fortsätter skojandet och föreslår att Mammu Mu kan bli skjuten av Leif GW (det är tveksamt om den idén hade tagits väl emot av den yngre biopubliken).

Därefter känns det som om samtalet ska gå vidare, men inte heller Peter Arrhenius kan släppa idén om Leif G.W. Persson i Mamma Mus universum. När Parisa Amiri frågar hur historien om Mamma Mu ska byggas vidare framöver har Arrhenius sitt svar:

– Nu fick jag ju pitchen här, det blir Leif GW.

Parisa betonar att hon på allvar förberett en fråga om när hon får se en "crossover" mellan Mammu Mu och Leif GW.

– Nästa film då, svarar Arrhenius.

Hela utbytet sker som ett uppenbart skämt, men något i allas glimt i ögat viskar ändå om att det kanske, kanske såddes ett genuint frö om Leif Ko Persson-idén under intervjun. Fokuset det fick av Mohlin och Arrhenius får oss att åtminstone våga hoppas på en GW-inspirerad karaktär i nästa Mamma Mu-film. Vem skulle inte vilja se det?

Filmtopp vill se GW som en jak
Filmtopp slår ett slag för att introducera Leif GW Persson som en tamjak i Mamma Mus universum. Foto: Unsplash/Kai Winckler.
NÄSTA ARTIKEL