Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Leif GW Perssons enorma vinsamling – så många flaskor har han

Leif GW Perssons enorma vinsamling – så många flaskor har han

Sofie Landgren
Sofie Landgren | Nyhet
14 juni 2023
Sofie Landgren
Sofie Landgren | Nyhet
14 juni 2023

Avslöjandet i lyxlunchen med Kringlund

I ett av David Kringlunds Youtube-klipp från i våras får vi se när David tar en lyxlunch med den folkkäre kriminologen och författaren Leif G.W. Persson. I avsnittet berättar Leif bland annat om sin värdefulla vinsamling, hur stor den faktiskt är och varifrån hans starka vinintresse egentligen kommer ifrån.

Leif G.W. Persson och hans fru Kim Persson har varit i ropet det senaste dygnet efter att den sistnämnda av dem riktade en syrlig liten pik (med glimten i ögat) mot sin partner. I en intervju med Femina höll Kim Persson med ett uttalande från sin make där han kallar sig för knepig att leva med. Vi gissar att det inte kommer att orsaka någon friktion i förhållandet, men skulle "GW" mot förmodan känna sig sårad skulle han kunna trösta sig med en flaska vin. Han har nämligen så det räcker och blir över av den varan ... 

David Kringlund och Leif GW Persson youtube
David Kringlund & Leif G.W. Persson. Foto: Youtube/David Kringlund.

Försöka nå högsta möjliga berusningsgrad

Youtubern David Kringlund satte sig ned med Leif G.W. Persson på Stockholmskrogen Wedholms fisk för att avnjuta en gemensam lyxlunch. Under den påkostade lunchen öppnade Leif upp sig om sitt intresse för vin och hur det hela startade.

Det började redan i tonåren när han inte hade några pengar och då handlade det om att försöka nå högsta möjliga berusningsgrad till minsta kostnad, och på den tiden fanns det inte så många viner att välja mellan så prioriteringen blev alkoholhalt före smak. Men, när han väl började tjäna pengar så blev det ett skifte i prioriteringar och smak började få större betydelse. Där bottnar sig grunden till hans starka vinintresse som har lett till att han i dag har en gedigen vinkällare.

– Jag har en hygglig vinkällare vill jag påstå. Jag samlar inte på vin, men jag har en bra vinkällare som jag då försöker hålla rotation på. Jag köper viner som jag vill dricka medan jag lever och så småningom har jag blivit allt förtjust i allt för många. Om jag skall konsumera allt det här själv så får jag hålla på hela tiden och bli sådär 150 år, berättar Leif för David.

Leif GW Persson i David Kringlunds youtubekanal
Leif G.W. Persson. Foto: Youtube/David Kringlund.

Barnen dricker gärna pappas viner – så många vinflaskor har Leif GW Persson

Leif köper de viner han tycker om att dricka och problemet bottnar sig i att han inte varken kan eller hinner konsumera allt själv, men som tur är har han sex barn till sin hjälp som mer än gärna tar emot gratis vinflaskor från pappa.

– Med jämna mellanrum tar jag med dem ner i vinkällaren och säger ta och bär med er vad ni vill ha, utom de där som är avskiljt, som jag inte ens skulle drömma om att ge bort.

Leif berättar även att om han räknar bort vinerna från sitt eget märke och sina egna kollektioner så har han cirka 6 000 flaskor vin i sin vinkällare. Och när det kommer till spriten så är han ingen traditionell man med ett barskåp utan har istället fyllt ett garderobsutrymme i sin bostad, och i källaren på gården har han enligt eget utsago tonvis med brännvin.

– Jag har precis allt. Om du kommer hem till mig så kan du få precis allt.

Leif G.W. Persson och David Kringlund.
David Kringlund & Leif G.W. Persson. Foto: Youtube/David Kringlund.

Säljer egna viner för en halv miljard per år

Leif har även ett eget framgångsrikt vinmärke som innehåller en mängd olika sorter och han berättar för David i avsnittet att de säljer för ungefär en halv miljard kronor per år hos Systembolaget. Den här maffiga summan gör även hans viner till det mest sålda "kändisvinet" i hela Sverige. 

Hela avsnittet, "Lyxlunch med Leif GW Persson", hittar du på David Kringlunds Youtube-kanal. Missa inte detta!

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL