Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Lasse Åbergs svar på Sigge Eklunds påhopp om plagiat: "Jag gratulerar honom"

Lasse Åberg om Eklunds anklagelser mot Sällskapsresan: "Inte stulit något"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 september 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
04 september 2023

Har humorikonen stulit scener till Sällskapsresan?

Sigge Eklund kan ha gjort ett scoop. I Alex & Sigges podcast påstår han att Lasse Åberg har plagierat scener från franska klassiker och använt dem i Sällskapsresan 1 och 2. Lasse Åberg har dock gett svar på tal.

I dag har TT avslöjat att Lasse Åberg kommer släppa en bok som skildrar en åtta årtionden lång karriär. Boken, som heter Lasse Åberg – samlade fragment ur ett spretigt liv kommer ut den 18 september. Det är andra gången på bara några få månader som Lasse Åberg skapar rubriker, men senast var det inte i riktigt lika positiv bemärkelse. I juli anklagades han nämligen för att ha plagierat delar av svensk filmhistorias kanske mest folkkära filmer.

I Alex & Sigges podcast berättar Sigge Eklund att han sett om Sällskapsresan 1 och och utrett ett gammalt rykte om att de skulle innehålla scener som Lasse Åberg har stulit från den franska filmserien Les bronzés (på svenska: De solbrända). Eklund har då mycket riktigt hittat stora likheter i en rad olika scener. 

– Vad säger det om den svenska folksjälen eller kulturen att den är så vag, eller allmän, att den kan förväxlas med någon annan? Men framför allt, fy fan, stackars Åberg. Vi har ju trott att han verkat lite disträ när han lommat runt i livet. Det är ju tyngden, kanske, säger Sigge Eklund till sin poddkollega Alex Schulman.

Men det är inte bara likheterna i själva scenerna som övertygat Eklund om att den nu 83-årige Lasse Åberg har plagierat scener till sina dunderklassiker; enligt grävning befann han sig på en fransk filmfestival 1978 när Les bronzés-filmerna gick att se på biograferna.

Lasse Åbergs svar på Sigge Eklunds anklagelser om plagiat: "Gratulerar honom"
"Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten" (1980). Foto: Svensk Filmindustri.

Lasse Åberg svarar på Sigge Eklunds påhopp om plagiat i Sällskapsresan

I en intervju med Expressen svarar Lasse Åberg på Sigge Eklunds allvarliga påståenden om att han skulle ha plagierat scener till sina ruskigt populära Sällskapsresan-filmer.

– Jaha. Då kan jag gratulera honom till att jag inte har sett de filmerna, säger Lasse Åberg till Expressen.

Även när tidningen pressar honom på att han ska ha befunnit sig på festivalen slår Åberg fast att han aldrig plagierat: 

– Det har jag inte gjort. Jag har inte sett de filmerna och har följaktligen inte stulit någonting från dem, säger han och trycker på att scenerna i fråga är sådana han inspirerats av genom självupplevda händelser: 

– Jag känner mig inte som en plagierare. Jag har varit med om de här scenerna själv, när skidorna rasar och sånt där.

På deras Facebooksida har Alex och Sigge tagit fram scener ur både Sällskapsresan-filmerna och Les bronzés-filmerna för att lyssnarna ska kunna jämföra dem och bedöma om det finns någonting i Eklunds påståenden. Se klippet här och gör din egen bedömning om du tror att det rör sig om stöld eller inte.

"Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten" är tidernas mest sedda svenska biofilm med 2 038 589 besökare.

NÄSTA ARTIKEL