Lars von Trier har fått Parkinsons syndrom

Lars von Trier har fått Parkinsons syndrom

Filmtopp
08 augusti 2022 kl. 18:08

Arbetar just nu med nya säsongen av Riket

Den danske regissören Lars von Trier är en av Nordens största regissörer. Nu meddelar produktionsbolaget Zentropa att han har fått Parkinssons syndrom.

Med titlar som Breaking the Waves (1996), Dancer in the Dark (2000), Dogville (2003), Antichrist (2009), Melancholia (2011) och givetvis Riket (1997-2022), har den Oscarsnominerade Lars von Trier, 66, etablerat sig som en av filmvärldens mest provokativa och omtalade regissörer.

Nu, under arbetet med den tredje och avslutande säsongen till Riket, meddelar produktionsbolaget Zentropa att von Trier har fått Parkinsons syndrom.

Fortsätter arbetet med nya Riket

"Lars är på bra humör och är under behandling för sina symptom och arbetet med att färdigställa Riker Exodus fortsätter som planerat. Sjukdomen innebär att Lars endast i begränsat omfång deltar i intervjuer fram till premiären senare i år", skriver de i pressmeddelandet.

Parkinsons sjukdom är ett kroniskt tillstånd som sakta utvecklas. Syndromet påverkar motoriken och orsakar långsamma rörelser, skakningar och muskelstelhet. På sikt kan Parkinsons även leda till tal- och gångsvårigheter.

Melancholia
Kirsten Dunst i "Melancholia". Foto: Zentropa.

Premiär senare i år

Som det ser ut nu kommer Riket Exodus att ha premiär på filmfestivalen i Venedig den 31 augusti nu i år, men någon internationell premiär är ännu inte fastställd. Här i Sverige kommer den att släppas på Viaplay.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL