Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Kvinnliga filmskapare vinnare på Pekings filmfestival

Kvinnliga filmskapare vinnare på Pekings filmfestival

David Lindahl | Nyhet
23 april 2018
David Lindahl | Nyhet
23 april 2018

I går kväll hölls den åttonde årliga filmfestivalen i Peking.

Filmfestivalen i Peking tog vid på söndagskvällen i Kinas huvudstad och de stora vinnarna var flera kvinnliga filmskapare som prisades för sina verk.

Beijing International Film Festival grundades 2011 och har hållits årligen sedan dess. På söndagskvällen hölls den åttonde årliga filmfestivalen och The Hollywood Reporter rapporterar att de stora vinnarna på årets tillställning var flera kvinnliga filmskapare.

Ana Urushadzes hyllade georgiska debutfilm Scary Mother vann bästa film medan Mariam Khatchvani fick priset för bästa regi med melodramat Dede. Scary Mother handlar om en 50-årig kvinna som tvingas välja mellan hennes familjeliv och sin livspassion, författande som hon under flera års tid har förträngt. Dede handlar om en kvinnan Dina som tvingas välja mellan ett arrangerat äktenskap eller kärlek i ett samhälle vid bergskedjan Kaukasus där traditionella normer råder.

Ordföranden för kommittén som bestämmer vilka som ska vinna priserna var i år Hongkong-regissören Wong Kar-Wai. Under ceremonin höll han ett tal där han bland annat hyllade de kvinnliga filmskaparna som medverkade på galan. Han påpekade också att av 15 bidrag var fem stycken regisserade av kvinnor. Ruben Östlund, vars film The Square förra året van Guldpalmen i Cannes, var också med i kommittén.