Kvällens TV-tips – nostalgi med Jönssonligan får guldfeber

Kvällens TV-tips – nostalgi med Jönssonligan får guldfeber

Johan Samuelsson Krantz
26 januari 2024 kl. 06:01

Svensk filmnostalgi med Gösta Ekman i spetsen – på TV4 i kväll

Charles Ingvar Jönsson är tillbaka med sina briljanta och lysande planer i detta gyllene kapitel i berättelsen om Jönssonligan. Se 80-talsfavoriten på tv i kväll.

Vilken svensk franchise kan på samma sätt mäta sig med den omåttligt älskade Jönssonligan och dess humoristiska karaktärer. Svenska folket tog hela ensemblen med Ulf Brunnberg, Björn Gustavsson, Nils Brandt och med Gösta Ekman i spetsen till hjärtat, redan efter den första filmen som kom ut, Varning för Jönssonligan (1981). 

I Jönssonligan får guldfeber (1984) tar sig Charles-Ingvar, känd som Sickan, och resten av gänget an en komisk och storslagen stöld medan de navigerar genom en komplex intrig med filmseriens antagonist Wall-Enberg. Handlingen drivs av en hemlig "generalplan" att omstrukturera Sverige varpå detta intresserar ligan. 

Sickan sätter sitt mål på den enda kopian av planen som förvaras av Försvarsmakten och planerar att sälja den till Wall-Enberg. Filmen fortsätter i ett gäng med skruvade situationer och händelser med humor på en hög nivå. 

Kvällens TV-tips – nostalgi med Jönssonligan får guldfeber
Foto: SF.

Jönssonligan får guldfeber – nostalgitripp på TV4 i kväll

Filmerna använder sig av omgjorda danska förlagor som baseras på danska Olsenbanden (1968), som exempelvis stölden av det viktiga datachippet från en skickligt designad skåpbil. Den svenska versionen skiljer sig genom att flytta den klassiska scenen med tornuret till Stockholms stadshus, komplett med rekvisita och trickfilmning för att anpassa sig till den nya miljön.

Missa inte denna gamla svenska 80-talspärla med Gösta Ekman på TV4 klockan 21.30.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL