Kriget mellan Netflix och Cannes tar ny nivå

Kriget mellan Netflix och Cannes tar ny nivå

Eric Diedrichs
Uppdaterad 24 oktober 2019 kl. 13:59 | Publicerad 08 april 2018 kl. 12:00

Netflix hotar med att plocka bort fem filmer från filmfestivalen i Cannes.

Orson Welles i "B som i Bluff"
Filmskaparen Orson Welles. Det är osäkert om Welles sista film "The Other Side of the Wind" får premiär på filmfestivalen i Cannes.

Netflix och filmfestivalen i Cannes har en pågående dispyt om Netflixs filmer ska få vara med i festivalens officiella tävlingar. Nu hotar Netflix med att plocka bort fem filmer från festivalprogrammet.

Vanity Fair rapporterar att kriget mellan Netflix och filmfestivalen i Cannes har tagit nya höjder. Diskussionen om filmer, som inte får någon biopremiär utan direkt går upp på streamingtjänster, ska få vara med och tävla i festivalens prestigefyllda kategorier tappas upp.

Nu hotar Netflix med att ta bort fem stycken filmer ur festivalprogrammet, som skulle ha haft premiär på Cannes. Dessa är: Roma av Alfonso Cuarón, Norway av Paul Greengrass, som handlar om terrorattentatet på Utøya 2011, Hold the Dark av Jeremy Saulnier, den numera färdigklippta Orson Welles-filmen The Other Side of the Wind och Morgan Nevilles dokumentär They'll Love Me When I'm Dead, som handlar om Orson Welles liv och karriär. Här kan du se vår lista över alla Orson Welles filmer.

En källa till Vanity Fair menar att regeln infördes på festivalen 2017 som ett sätt för delägare av olika filmbolag att begränsa Netflixs växande inflytande. Företaget har utannonserat att de ska lägga åtta miljarder dollar på att skapa filmer och serier under 2018.

Det stora kruxet i det hela är att Netflix måste visa sina filmer på franska biografer, men enligt fransk lag måste filmer som har gått upp på de inhemska biograferna vänta 36 månader innan de får bli tillgängliga för streaming. Vilket inte går ihop med Netflixs koncept.

Tycker du att Netflixs filmer ska få vara med och tävla på Cannes Filmfestival?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL