Filmstaden sänker sina biljettpriser på fredag

Krav på sänkt biomoms från Socialdemokraterna

Emil Oscar Rasmussen
26 januari 2024 kl. 09:01

Höjde själva momsen 2017

Inför ett filmpolitiskt toppmöte i anslutning till Göteborg Film Festival 2024 uppmanar Socialdemokraterna nu till att sänka biomomsen – som de själva höjde 2017.

Den föregående "rödgröna" regeringen höjde år 2017 biomomsen från 6 procent till 25 procent efter att staten tog över helhetsansvaret för den svenska filmpolitiken. Momshöjningen skapade då stor debatt och ledde till och med till öppna bråk inom branschen.

Kulturminister Parisa Liljestrand (M) förväntas i dag presentera den nya filmutredning som annonserades hösten 2023. Inför detta går Socialdemokraterna ut med en uppmaningen om att sänka den biomoms som de själva var drivande i att införa.

 

Socialdemokraterna uppmanar till sänkt biomoms

Lawen Redar, kulturpolitisk talesman för Socialdemokraterna, står fast vid att momshöjningen 2017 var nödvändig, men att situationen nu har ändrats.

– Det var nödvändigt då, men sett tillbaka nu så behöver man analysera vilka effekter det här har fått. Vi har ju tagit del av en hel del rapporter som understryker att det här kan inte vara den primära intäktskällan för svensk film, utan det måste vara andra grunder, säger Lawen Redar till SVT Kulturnyheter.

Redar menar vidare att momsen nu är ett problem och att "de som fått bära den största konsekvensen är de mindre biograferna". När momsen infördes 2017 låg en stor del av kritiken i att just mindre biografer och glesbygdsbiografer skulle fara illa av beslutet.

Göteborg Film Festival 2024 inleds i dag, den 26 januari.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL