Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kjell Bergqvist huvudrollen i GW Persson-serien Bäckström

Kjell Bergqvist huvudrollen i GW Persson-serien Bäckström

Axel Diedrichs | Nyhet
20 mars 2019
Axel Diedrichs | Nyhet
20 mars 2019

Film i Väst samproducerar nya kriminaldramaserien Bäckström. 

 

Flerfaldigt Guldbaggebelönade och Kristallen-vinnaren Kjell Bergqvist frontar serien, som bygger på författaren och polisprofessorn Leif GW Perssons böcker om den luttrade kriminalkommissarien Evert Bäckström. Serien kommer att ha premiär på C More och TV4 under 2020.

Bäckström är en ny originalserie i sex delar som bygger på Leif GW Perssons bok Kan man dö två gånger? och delar av Den som dödar draken.

Serien började spelas in i Göteborg förra veckan och kretsar runt den rikskända mordutredaren Evert Bäckström som i bagaget kan stoltsera med att ha löst 99 procent av alla fall som han har tagit sig an. Men när en dödskalle med skotthål hittas på en obebodd ö i skärgården ställs Bäckström inför ett svårare mysterium än vad han hade kunnat föreställa sig.

Nu står det klart att det är Kjell Bergqvist (Springfloden, Graven, 30 grader i februari) som kommer att gestalta karaktären Evert Bäckström.

- Bäckström är en korrupt, fullständigt skrupelfri herre som skiter fullständigt i vad alla andra tycker - inklusive chefer. Han är helt odräglig som kompis och kollega. Han är lat, smiter ofta från jobbet för att på arbetstid gå på krogen och frossa i mat och dryck, säger Kjell Bergqvist och tillägger:

- Han är slug, oantastlig och oumbärlig för mänskligheten, tycker han själv. Helt enkelt en ganska usel självbild. Det ska bli fantastiskt roligt att få ge liv till Bäckström i rutan, säger Kjell Bergqvist.

Kjell Bergqvist belönades 2001 och 2010 med Guldbaggen för Bästa manliga huvudroll i Den bästa sommaren (2000) respektive Bästa manliga biroll i Bröllopsfotografen (2009). 2016 fick han Kristallen för Årets manliga skådespelare för sin gestaltning av Tom Stilton i Springfloden (2016).

Leif GW Persson har träffat Kjell Bergqvist inför inspelningarna och ser fram emot att se hans gestaltning av den egensinnige kommissarie som GW själv skapat i sina romaner.

- Kjell är ett utmärkt val för att spela Evert Bäckström. Bäckström är ju en lite speciell karaktär och jag tror att Kjell har förmågan att gestalta honom på ett mycket trovärdigt sätt. Det ska bli spännande att se vad Bäckström blir i tv-väg i svensk tappning, säger Leif GW Persson.

 Jonathan Sjöberg (Hidden: Förstfödd, Svartsjön) är konceptuerande regissör och huvudförfattare av Bäckström.

– Vi vill skapa en spännande, rolig och gripande serie. För det kommer visa sig att bakom skitstövligheten hos Bäckström finns även andra, oanade, sidor, säger Jonathan Sjöberg.

Amanda Adolfsson (Eagles, Bonusfamiljen) är andreregissör för Bäckström.

Bäckström produceras av Yellowbird för C More och TV4 i samproduktion med Film i Väst och ARD Degeto. Niva Westlin Dahl är exekutiv producent för projektet på C More och TV4. Georgie Mathew är producent för Bäckström på Yellowbird. Banijay Rights hanterar den internationella distributionen.

För mer läsning om serier, se vår sammanställning över de bästa serierna 2019.

NÄSTA ARTIKEL