Kevin Spacey tvingas betala 30 miljoner dollar i böter

Kevin Spacey beskrivs som en "sexuell översittare" som "överfaller andra män"

Sofie Landgren
30 juni 2023 kl. 19:00

Den brittiska rättegången har inlets

Den tvåfaldige Oscarsvinnaren Kevin Spacey står inför 12 anklagelser från fyra olika män. Nu inleds rättegången som väntas pågå under fyra veckors tid. Åklagaren i fallet beskriver bland annat Kevin Spacey som en "sexuell översittare" som "överfaller andra män".

Kevin Spacey
Kevin Spacey i House of cards. Foto: Sony.

Beskrivs som en "sexuell översittare" som "överfaller andra män" när den brittiska rättegången inleds

Kevin Spacey är inte bara känd som skådespelaren som vunnit ett stort antal priser och varit med i flera hyllade filmer och serier, nu blir han även stämplad som en sexuell mobbare och förgripare. I samband med att rättegången mot Kevin Spacey har inletts, där han anklagas för 12 brott av fyra olika män, har åklagaren gått hårt åt skådespelarens karaktär, som bland annat kallar honom för en "sexuell översittare" som "överfaller andra män".

– En man som sexuellt förgripit sig på andra män och någon som verkar glädjas åt att få andra att känna sig maktlösa och obekvämt, beskriver åklagaren Christine Agnew KC i sitt inledningsanförande vid den tvåfaldiga Oscarsvinnarens brottsrättegång i London, enligt The Hollywood Reporter.

Kevin Spacey rättegång har inletts
Kevin Spacey i House of cards. Foto: Sony.

Stjärnan själv nekar till alla anklagelser

Kevin Spacey, 63, infinner sig i rätten inför 12 anklagelser från fyra olika män, där samtliga påstådda fall om brott är alla daterade mellan 2001–2013 – en period då Spacey huvudsakligen var bosatt i London (där han var konstnärlig ledare för Old Vic Theatre mellan 2004–2015). Sju av anklagelserna berör sexuella övergrepp, tre av dem otillbörlig misshandel, ett vållande till att en person deltagit i sexuell aktivitet utan samtycke och slutligen ett fall av att ha orsakat en person att delta i penetrerande sexuell aktivitet utan samtycke.

Stjärnan själv nekar till alla anklagelser, men åklagaren målar upp en helt annan bild.

– Ingen av männen ville bli berörd av Kevin Spacey Fowler på ett sexuellt sätt, men han verkar inte ha brytt sig särskilt mycket om deras känslor. Han gjorde vad han ville göra för sin egen personliga sexuella tillfredsställelse, säger åklagaren under inledningen av rättegången.

Åklagaren Christine Agnew KC redovisade flera specifika händelser som de berättat av offren. En av dem ska ha sagt att "[Kevin Spacey] fattade tag i min penis med sådan kraft att det var smärtsamt" och att Spacey följaktligen "bara skrattade och sa att det bara gjorde honom upphetsad att han blev arg". Ett annat offer beskriver hur han följde med Spacey hem och vaknade upp av att skådespelaren utförde oralsex på honom. De två andra beskriver båda hur Spacey ska ha antastat dem mellan benen.

Som avslutning på sitt uttalande säger Agnew:

– [Spacey] missbrukade makten och inflytandet som hans rykte och berömmelse gav honom, att han utnyttjade sin popularitet och position, hans anseende och inflytande, genom att ta vad och vem han ville, när han ville det.

Rättegången är den första i Storbritannien som skådespelaren står inför sedan anklagelserna om sexuella övergrepp först bröt ut 2017. Han kan riskera ett fängelsestraff om han döms som skyldig.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL