Scream 5 på väg!

Kaxig tolvåring fick Wes Craven att göra Scream: "Gör en riktig jäkla film igen"

Axel Diedrichs
10 juli 2023 kl. 08:00

Ett otippat möte fastnade hos regissören

Nu kan vi äntligen streama den sjätte Scream-filmen som rullar på Netflix. Visste du att franchisen fick sin legendariska regissör av på grund av en tolvårings hårda samtal med Wes Craven?

En av världens mest älskade skräckserier är tillbaka i ropet med den andra filmen av regiduon Matt Bettinelli-Olpin och Tyler Gillett som utgör den sjätte totalt. Men om det inte vore för vad en tolvåring en gång sade till seriens fader, Wes Craven, hade Scream kanske aldrig fått det genomslag som den fick.

Kaxig tolvåring fick Wes Craven att göra Scream: "Gör en riktig jäkla film igen"
Drew Berrymore i det klassiska anslaget i "Scream". Foto: Dimension Films.

Hur en kaxig tolvåring fick Wes Craven att göra Scream

Med Scream VI nu tillgänglig för Netflix prenumeranter görs vi åter påminda om den mängd glädje fansen fått genom åren. I ett samtal med Inside Story medan han levde, avslöjade den berömda filmskaparen Wes Craven hur en orädd tolvåring gick hårt åt honom på stan och fick honom att vilja göra första Scream som startade hela sagan.

– En liten grabb, runt tolv år gammal, kom fram till mig och sa "du borde göra en riktig jäkla film igen för dina senare har bara blivit mjukare och mjukare". Det fastnade i mig, sade Wes Craven.

Scream som hade ett färdigt manus och skådespelare anknutna till sig hade ännu inte hittat sin regissör.

– Jag tänkte att de filmer som jag gjort som haft verklig betydelse, har gått över någon slags gräns och varit läskiga för att de är hänsynslösa. Så jag ringde upp Bob Weinstein (producent på Dimension Films) för att säga att jag tar jobbet om det fortfarande är ledigt. 

Resten är onekligen historia. Scream tjänade in sin produktionskostnad tio gånger om i biljettförsäljning och anses i dag vara en av de mest inflytelserika skräckfilmerna för sin generation. Framför allt för sitt lekfulla meta-tänk där film som ämne är en central del i filmen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL